En översiktsbild över hur kommunen vill att området ska se ut. Foto: Örebro kommun/TT

Nytt bakslag för Örebro kommuns planer i Ormesta

Publicerad

I början av sommaren stod det klart att mark- och miljödomstolen upphävde Örebro kommuns detaljplan för den nya stadsdelen i Ormesta. Nu har mark- och miljööverdomstolen beslutat att de inte kommer ge kommunen prövningstillstånd.

Kommunen överklagade beslutet om att upphäva till mark- och miljööverdomstolen, men nu står det alltså klart att de inte kommer att ta upp fallet vilket innebär att mark- och miljödomstolens beslut kvarstår.

Ullis Sandberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Örebro kommun med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor, säger att de nu kommer att analysera domstolens besked.

– Förvaltningen måste kolla på det nu. Det var automatiskt att överklaga, men jag kan inte säga precis nu vad det här beslutet innebär för oss, alltså vad nästa steg blir, säger hon.

Tänker fortsätta driva utvecklingen

Trots beskedet har de inte för avsikt att lägga ner planerna på ett nytt bostadsområde i Ormesta. Frågan nu är hur de ska gå vidare istället.

– Vi har fortfarande för avsikt att utveckla området. Det finns ett beslut i kommunfullmäktige om hur det här området ska utvecklas, och det följer vi. Det är klart vi måste lyssna på domstolen, men nu ska vi titta på hur vi ska gå vidare, säger Ullis Sandberg.

– Många vill bo här, och samtidigt måste vi så klart följa de lagar och regler som finns.

”Kan inte gå vidare med just den här formen”

Vad som kommer att behöva ändras för att komma vidare i planeringen kan hon inte svara på ännu, inte heller hur lång tid det kommer att ta.

– Det är lite svårt att säga innan vi analyserat vad det betyder. En detaljplan är ett omfattande juridiskt dokument och vi kan inte inte gå vidare just med den här formen.

– Vi har en stor planberedskap för att klara detta. Det påverkar inte utvecklingen av Örebro här och nu, säger Ullis Sandberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer