Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör NCC och Örebro kommun ge sin syn på tvisten. Foto: SVT, Lars Anfinset (pressbild)

Ny miljontvist mellan NCC och Örebro kommun

Uppdaterad
Publicerad

Precis när Örebro kommun och NCC nått en förlikning efter en utdragen tvist om asfalt bubblar ett nytt miljonbråk upp. Den här gången handlar det om nya vattenreservoaren Lyra och armering för 43 miljoner kronor.

Den nya vattenreservoaren Lyra planeras stå klar i slutet av 2022 och ska ersätta landmärket Svampen som ska pensioneras. Byggandet flyter på och är inte mer än några veckor efter i tidsplanen.

Men en tvist har nu blossat upp mellan kommunen och NCC, som bygger vattenreservoaren.

Bråket handlar om mängden armering som använts till bygget och NCC menar att det gått åt cirka 380 ton mer armering än vad som ingick i ursprungsritningarna som Örebro kommun tagit fram. Enligt NCC har kommunen kommit med de nya armeringsberäkningarna under projektets gång.

”Vill hushålla med örebroarnas pengar”

Kommunen menar å sin sida att mängden armering som nu använts ingår i kostnaden för grundkontraktet och hävdar att man därför inte ska betala något extra.

Därför har Örebro kommun bestridit fakturor gällande den tillkommande armeringen varje månad sedan februari och bägge parter har anlitat juridiska ombud för att hantera tvisten.

– Vi vill hushålla med örebroarnas pengar så att de används till det de är avsedda för. Därför betalar vi inte ut någonting i onödan, säger Stefan Sjögren, enhetschef på vattenverket i Örebro kommun.

Förbereder stämning

I en mejlkonversation mellan NCC och Örebro kommun skriver NCC att de förbereder en stämning. Men det är inget som NCC vill kommentera.

– Vi skulle vilja avsluta den här diskussionen och komma överens. Vi tittar på vilket juridiskt case vi har och om det håller. Men vi känner oss ganska trygga med det vi har, säger Henrik Enell, divisionschef på NCC.

Båda parterna är dock överens om att armeringstvisten inte ska försinka bygget i övrigt, så någon risk för försening finns inte, menar båda.

– NCC ligger just nu sex veckor efter tidsplanen och det tror jag att de hinner arbeta ikapp, säger Stefan Sjögren på kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya vattentornet Lyra

Mer i ämnet