Såhär är det tänkt att Rudbecksgatan se ut 2025 när systemet med BRT är helt utbyggt. Långa snabbussar trafikerar då de mittersta körfälten medan biltrafiken får åka i ytterfilerna. Foto: Illustration av Anders Lind, Örebro kommun

Granskning klar – det saknas 24 namn för folkomröstning om BRT

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en oberoende revisionsbyrå granskat de namnunderskrifter som samlats in för att få till en folkomröstning kring snabbussnätet BRT konstaterar man att 354 av de underskrifter som tidigare underkänts borde godkännas. Men det räcker alltså ändå inte.

Den infekterade striden kring BRT och inlämningen av namnunderskrifter för att få till en folkomröstning enligt så kallat folkinitiativ går vidare.

Efter att den oberoende revisionsbyrån PWC granskat de namnunderskrifter som inte godkänts av kommunen, 2 366 stycken, har man kommit fram till att ytterligare 354 ska godkännas.

Differens på 24 röster

Det innebär att slutsumman hamnar på 11 936 godkända namnunderskrifter. Men det som hade behövts är 11 960 vilket motsvarar 10 procent av invånarna i Örebro kommun. Det innebär en differens på bara 24 röster.

Men det stoppar inte Sverigedemokraterna, som varit ett av partierna som varit emot utbyggnaden av BRT. I ett pressmeddelande skriver kommunalrådet Helena Ståhl (SD):

”Eftersom underlaget påstår att det inte finns tillräckligt med godkända underskrifter, blir det nu en renodlad politisk fråga där vi måste ha en majoritet bakom oss för att få till denna folkomröstning. Trots att vi enligt underlaget ligger under gränsen, är vi ändå så pass på marginalen att det även för de styrande borde anses oförsvarligt att neka detta folkinitiativ.” 

Beredda att överklaga

Går inte folkinitiativet igenom i kommunfullmäktige är nästa steg enligt Helena Ståhl (SD) att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten:

”Sverigedemokraterna kommer inte ge med sig förrän sista instans har kontrollerat och uttalat sig om detta.”

Örebro kommun har tidigare godkänt 11 582 namnunderskrifter.

När revisionsbyrån granskat de underskrifter som av kommunen bedömts som ogiltiga har man funnit ytterligare 354 som ska godkännas.

11 582 + 354 = 11 936

Antalet som hade behövts är 11 960

Differensen slutar på 11 960 – 11 936 = 24 röster

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

superbussarna i Örebro

Mer i ämnet