Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Närheten till Svartån trycker upp grundvattennivån här” – i klippet berättar Lisa Jensen, Öbo, om ett problemområde och om en av lösningarna för att minska vattennivåerna där. Foto: Kristian Åkergren/Sophie Olsson Rahlén /SVT

Översvämningar: tusentals hyresgäster hos Öbo kan drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Kommunala bostadsjätten Örebrobostäder är med i arbetet att ta fram en riskhanteringsplan för översvämningar i Örebro.

– Vi ska trygga bostäderna, se till att de är tillgängliga vid en översvämning, säger Lisa Jensen, miljösamordnare på Öbo.

– Vi ska göra ett kartmaterial  för att få ännu bättre koll på fastigheterna i riskområdena för ett hundraårsflöde och skyfall. Hur många som bor där och vilka åtgärder vi ska jobba med, säger Lisa Jensen.

Ordning på rör och ledningar

Öbo uppskattar att det handlar om ungefär 1000 drabbade lägenheter medräknat även de på höjden.

– Det handlar om att få bort vattnet och då måste vi ha ordning på våra rör och ledningar så att det rinner undan. Är skadan redan skedd handlar det om att pumpa bort vattnet, säger hon.

Arbeta strategiskt

Hittills har Öbo lagt ner mest arbete på att åtgärda redan kända problem.

– Med åtgärderna i riskhanteringsplanen kommer vi att lyfta blicken och arbeta mer strategiskt och förebyggande, säger hon.

Varberga och Södermalm ligger i riskområdena för skyfall. I klippet träffar vi Lisa Jensen i ett annat sårbart bostadsområde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer