Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Snösmältning och hårdgjorda ytor intill vattendragen – i klippet förklarar Danielle Ydstål på länsstyrelsen vad som påverkar hur höga flöden det blir. Foto: Bertil Enevåg Ericson/SCANPIX/ Fredrik Sandberg/SCANPIX

Grafik: Så här drabbas örebroarna vid olika höga vattenflöden

Uppdaterad
Publicerad

I artikeln ser du vilka områden som översvämmas vid flöden av olika storlek.

Och i klippet får du veta vad som påverkar hur höga flöden det blir.

Vi har gjort ett urval bland konsekvenserna vid de olika scenarierna.

10 000-årsflöde – beräknat högsta flöde

Liten sannolikhet att inträffa men stor påverkan.

Omkring 30 000 människor bor inom de översvämmade områdena och lika många arbetar här. De flesta av USÖs byggnader påverkas likaså delar av polishuset och rättscentrum.

91 skolbyggnader, fyra vårdcentraler och två järnvägsstationer översvämmas. Totalt översvämmas 156 km väg och järnvägen påverkas i stor utsträckning. 286 industribyggnader översvämmas.

1000-årsflöde

Låg sannolikhet att inträffa men stor påverkan.

Drygt 9000 personer bor i de drabbade områdena. Ett flertal byggnader med samhällsfunktion översvämmas som sju skolor, en vårdcentral, värmecentraler och transformatorsstationer.

Det är stor risk att samhällets förmåga att upprätthålla sjukvård och annan samhällsservice minskar.

100-årsflöde

Medelhög sannolikhet att inträffa.

De bostadsområden som drabbas är främst delar av Rosta, Rynninge och Hagaby. Tio byggnader med samhällsfunktion översvämmas delvis. Framkomligheten på vägarna påverkas vilket kan innebära problem för räddningstjänst, ambulans och polis.

Knappt tre hektar industrimark översvämmas liksom tio industribyggnader främst på Holmen och Örnsro. Översvämning av jordbruksmark orsakar skördebortfall.

50-årsflöde

Liten utbredning men hög sannolikhet att inträffa.

53 byggnader i främst Rynninge och Hagaby skulle översvämmas och en sammanlagd vägsträcka i de båda områdena på en dryg kilometer svämmas över.

En halv hektar industrimark översvämmas men inga industribyggnader.

Skyfall

Medelhög sannolikhet att inträffa.

Flera bostadsområden översvämmas. Mest utsatt är delar av Södermalm, men även delar av Rynninge, Hagaby och Ringstorp. Framkomligheten på vägarna påverkas vilket leder till problem för blåljuspersonal att nå behövande.

Delar av Aspholmens industriområde översvämmas. Flera jordbruksområden inom tätorten påverkas, exempelvis kring Lillån, Boglundsängen och norr om Varberga.

Källa: Länsstyrelsen Örebro län

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer