Foto: Louise Gustavsson/SVT

Öbo: Betydligt lägre höjning än andra hyresvärdar

Uppdaterad
Publicerad

7,4 procent i hyreshöjning är Öbo:s bud i årets hyresförhandlingar. Hyresgästföreningen tycker det är för högt, men Öbo menar att man lagt sig så lågt som möjligt.

– Vi hade egentligen behövt höja betydligt mer, säger vd:n Ulf Rohlén.

Styrelsens uppdrag till vd Ulf Rohlén inför årets förhandlingar var att höja hyran så lite som möjligt.

– Vi har gett honom i uppdrag att få ner höjningen. Tittar man på andra bolag kräver de 10,5 procent men vi har gått ner betydligt för våra hyresgäster, säger Öbo:s ordförande Roger Andersson.

Årets förhandlingar sker på ett nytt sätt, där Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna tagit fram olika premisser som hyreshöjningen baseras på.

– De olika parametrarna kan viktas på olika sätt, men vårt sätt att se på det gör att vi landar på 7,4 procent. Men det är inte säkert att Hyresgästföreningen kommer vikta på samma sätt, säger Ulf Rohlén.

Kommer påverka avkastningen

En av premisserna är att fastighetsbolagen ska ha bibehållen avkastningsnivå, men enligt Ulf Rohlén blir det en omöjlighet trots hyreshöjningen.

– 7,4 är en hög siffra som ingen är van vid. Men tittar vi på budgeten har vi räntekostnadsökningar på 100 miljoner kronor nästa år. Ingen täcker det förutom våra hyresgäster. Men bibehållen avkastningsnivå klarar vi inte med den här höjningen.

Prutade ner fjärrvärmen

En av kostnadsökningarna för Öbo är fjärrvärmepriset där Eon aviserat en prisökning på 13 procent nästa år. Öbo och andra fastighetsägare har riktat stark kritik mot prisökningen, något som SVT Örebro rapporterat om tidigare.

Eon har dock backat och Öbo har nu kunnat förhandla fram ett lägre fjärrvärmepris.

– Vi har nått ett bra resultat och förhandlat ett avtal som vi bestämt att vi inte kommunicerar. Men vi är nöjda och det blir lägre än 13 procent, så mycket kan jag säga, säger Ulf Rohlén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet