Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trycket efter vaccin bland unga blev större än väntat under sommaren. Apotekaren Erik Fredholm tror att många unga vaccinerar sig för att kunna leva mer som vanligt. Foto: SVT

Fler vaccineras än väntat i sommar – unga driver på utvecklingen

Publicerad

Antalet smittade med covid-19 ökar just nu i Örebro län. Det är något som märks vid vaccinationsmottagningarna.

– Vi ser också att många som vaccinerar sig är yngre personer under 30 år, säger Erik Fredholm, ansvarig apotekare i Region Örebro län.

Sommar med färre restriktioner innebär att betydligt fler resa utomlands den här sommaren jämfört med ifjol. Till många destinationer krävs också att man har vaccinationspass.

Under sommaren har antalet vaccinationer legat på omkring tusentalet i veckan, vilket är fler än vad regionen räknat med.

– Vi hade trott att det skulle vara färre. Bland annat ser vi att yngre vuxna väljer att ta en ny dos. Det kan vara för att man vill ut och resa. I vissa länder krävs vaccinationsbevis för att kunna gå på exempelvis restauranger, säger Erik Fredholm.

Många unga vaccineras

Vissa veckor har målgruppen under 30 år stått för närmare hälften av alla vaccinationer enligt Erik Fredholm.

– Vi har därför fått beställa in mer av pfizers vaccin som ges till personer under 30 eftersom det blev fler vaccinationer än vi trott, säger han.

Hör mer om vaccinationsviljan bland unga i klippet.

Så ser smittspridningen ut

Den ökade smittspridningen i samhället tros också ligga bakom att många väljer att ta sina påfyllningsdoser.

Under förra vecka 29 bekräftades 387 nya fall av covid-19 i länet, en ökning med 66 personer jämfört med veckan innan

– Vi följer utvecklingen noga och det är flest fall bland unga mellan 20 och 29 år och i målgruppen 50 till 59 år. Vi har ökat provtagningen bland vissa grupper inom vård och omsorg. Det har ju blivit mer komplext att följa smittläget eftersom endast vissa grupper provtas. Men det är väldigt viktigt att inte bara kolla på antalet fall utan också hur många som blir allvarligt sjuka och behöver intensivvård, säger Lisa Vennberg, biträdande smittskyddsläkare.

För tillfället vårdas tio personer i länet på sjukhus med covid-19 som huvuddiagnos, varav ingen på intensivavdelning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet