SVT Nyheter Örebro följde med Johan Eliasson, miljöinspektör, ut till Tappstället för att titta på den olagliga bosättningen. Foto: Philip Naskret/SVT

Olagliga bosättningar fortsätter att dyka upp vid Tappstället

Uppdaterad
Publicerad

Otillåtna bosättningar fortsätter att dyka upp vid Tappstället i Örebro. Enligt Miljökontoret är det EU-migranter som bor där och när SVT Nyheter Örebro under sommaren besöker platsen är det en hel del skräp slängt i naturen.

– Det är svårt att ställa krav på personerna som uppehåller sig på platsen och orsakar problemet, säger Johan Eliasson, miljöinspektör.

I slutet av april 2017 forslade Örebro kommun bort ett tältläger från Tappstället, som de bedömde vara övergivet.

Men problemet med tillfälliga bosättningar vid parkeringen nära Gustavsvik har inte upphört.

Sover i bilar

När SVT besöker platsen är det uppenbart att det bor människor där och sover i bilar.

– Jag har jobbat som miljöinspektör i sex år och under den tiden har det pågått en bosättning här, säger Johan Eliasson från Miljökontoret.

När Miljökontoret kommer ut till en otillåten bosättning tittar de på om det finns risk för olägenhet för människors hälsa eller miljön.

Krav på markägaren

Det kan bland annat handla om att nedskräpningen utgör en risk djur och natur eller att skadedjur frodas på platsen, vilket kan orsaka problem för närboende.

– Miljökontoret ställer tyvärr främst krav på markägaren att åtgärda. Det kan vara åtgärder som att man exempelvis behöver avhysa personer och då är det andra myndigheter som tar över, säger Johan Eliasson.

Han fortsätter:

– Jag kan tänka mig att sådana här bosättningar uppstår mer om det inte finns andra gratis boendemöjligheter för hemlösa EU-migranter.

Följ med ut till bosättningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.