Örebro kommun vill hitta nya lösningar för ett starkare skyddsnät Foto: SVT

Örebros mål: Ingen ska vara hemlös

Uppdaterad
Publicerad

De styrande politikerna i Örebro vill stärka samarbetet med föreningar och privata aktörer kring hemlöshet. Men hur det arbetet ska se ut är inte klart, däremot har ett förslag skickats ut på remiss. Visionen är att alla medborgare ska ha en bostad i någon form.

Förslaget om ett stärkt samarbete där Örebro kommun tar på sig att samordna arbetet på lokal nivå antogs på Kommunstyrelsens utskott för socialt förebyggande arbete igår, tisdag. Nu ska olika föreningar och instanser få säga sitt innan ett skarpt förslag tas fram.

– Jag räknar med att dokumentet får många synpunkter och så får vi se vad vi går vidare med, säger John Johansson (S), ordförande i utskottet.

Utredning behövs

Varför hemlöshet uppstår och hur det ska lösas är en komplex fråga som inte behöver en lösning. Det handlar bland annat om bostadsförsörjning, samhällsplanering, integration och sociala och medicinska insatser.

I förslaget lyfter kommunen att man måste kartlägga olika behov för att ta fram åtgärder, till exempel föreslår man att införandet av kommunal hyresgaranti ska utredas, likaså om det går att införa inkomsttak för billiga hyresrätter samt att utreda åtgärder mot extrem trångboddhet. Utskottet vill också bevaka utvecklingen kring marknadshyror och hur det påverkar den lokala bostadsmarknaden.

Oklart hur många hemlösa som finns

Dokumentet belyser en rad problem och vilka grupper som är mest utsatta, men än så länge saknar man siffror på hur många som faktiskt är hemlösa i kommunen.

– Det saknas färska siffror. Jag vill inte gissa hur stort problemet är, mer än att det är ett väldigt stort problem.

John Johansson säger att det finns en politisk enighet om att ta tag i frågan och att ett ökat samarbetet är något som efterlyst länge av civilsamhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.