Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Amanj Saber, läkare på USÖ, blir mellan 60 till 70 procent av de som genomgår hyposensbehandlingen av med sina allergibesvär helt. Foto: Raphael Cano Felix/SVT

Immunterapi hjälper över hälften av patienterna att bli av med allergibesvär

Uppdaterad
Publicerad

Pollensäsongen är här och med den också allergibesvären. För den som inte får kontroll över allergin, trots receptbelagd medicin som kortisonspray och ögondroppar, finns det hjälp att få. I såväl sprut- som tablettform.

– Mellan fem och tio procent av alla pollenallergiker är kvalificerade för behandlingen, säger Amanj Saber, läkare på universitetssjukhuset i Örebro.

Behandlingen är en så kallad hyposensibillisering, eller immunterapi, som går ut på att utsätta kroppen för det ämne som den är allergisk mot. I det här fallet gräs- och björkpollen. På USÖ erbjuds patienter behandlingen som tabletter eller i sprutform. Vilket man får beror på omständigheterna.

– Tabletter passar exempelvis för den som reser mycket. Har man problem med munhålan eller slemhinnan är det sprutbehandlingen som gäller, säger Amanj Saber.

Enligt honom blir mellan 60 och 70 procent av de som genomgår behandlingen av med sina allergibesvär helt.

Fler kommer tillbaka tidigare

Men även om många blir hjälpta finns det fall där patienterna ändå får tillbaka sina besvär.

– För vissa blir det efter tio år eller mer. Då kan vi erbjuda behandlingen igen, efter att ha utfört en särskild utredning, säger Amanj Saber.

På senare tid har han dock märkt att tiden mellan avslutad behandling och ny remiss blivit kortare.

– Det kan vara miljön som förändrats och med det har vi också fått längre pollensäsonger, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.