Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Miriam” berättar om tysnadskulturen som råder i Vivalla. Foto: Helena Magnusson Yohannes/SVT

Omar sköts ihjäl efter fotbollsbråk – ingen vågade vittna

Uppdaterad
Publicerad

Den 5 maj 2021 sköts busschauffören Omar Abdirahman ihjäl i bostadsområdet Vivalla efter ett fotbollsbråk. Hans vän ”Miriam” berättar om den tystnadkultur som råder i området och hur det påverkar utredningar men även invånarna.

Den årliga fotbollsturneringen som anordnas i Vivalla i samband med fastemånaden ramadan, blev av även våren 2021. Enligt flera uppgifter till SVT Örebro, ska det ha uppstått ett bråk under fotbollsmatchen mellan två personer.

Omar Abdirahman ska ha gått emellan för att stoppa bråket. Senare på kvällen ska de involverade ha mötts upp igen för att lösa konflikten och då ska Omar ha blivit ihjälskjuten.

Dödsskjutning i Vivalla 2022

– Vi lever med den här sorgen varje dag. Vi vet att det fanns flera som såg detta och att de vet vem som sköt Omar men att ingen har velat vittna, säger Omars vän ”Miriam”, som egentligen heter något annat.

Tystnadskultur

En person satt häktad misstänkt för mordet på Omar Abdirahman på sannolika skäl. Men personen släpptes senare i brist på bevis. I somras sköts även den misstänkte gärningsmannen ihjäl.

Polisen i Örebro har förmedlat att det varit svårt att få personer att vittna efter dödsskjutningar i Örebro. En bild som både åklagaren Andreas Ekengren och Omars vän ”Miriam” delar.

I klippet ovan berättar ”Miriam” om vittnespåverkan och tystnadskultur i Vivalla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Vivalla 2022

Mer i ämnet