Arkivbild. Foto: Jessica Gow / TT

Omplacering efter korruptionsanklagelser på anstalt

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare chef på Karlskogaanstalten omplaceras nu. Det har Kriminalvårdens hr-avdelning beslutat, efter en internutredning som pekat på anklagelser om korruption och kränkande behandling av kollegor.

Utöver den tidigare anstaltschefen ska även hans chefsstöd och ett vakthavande befäl ha agerat olämpligt. Det visade den internutredning som SVT Nyheter Örebro tidigare rapporterat om. Två av de tre personerna togs ur tjänst i väntan på beslut om åtgärder.

Har omplacerats

Nu har hr-avdelningen lämnat sin bedömning, vilket Karlskoga tidning rapporterade först om. Kriminalvårdens pressekreterare Mikael Ringberger bekräftar uppgifterna för SVT Nyheter Örebro.

– Det jag fått veta är att hr lämnat sin bedömning. Gällande den tidigare anstaltschefen var bedömningen att han skulle omplaceras, och det har han gjort. Han har fått en ny tjänst inom Kriminalvården.

Gällande den andra personen lämnades ingen bedömning eftersom han sagt upp sig.

Anklagelserna handlade bland annat om att chefen och hans chefsstöd genom hot om uppsägning eller att inte godkänna semester, spridit skräck bland medarbetare. Chefen ska också ha brutit mot myndighetens policy för upphandling- och korruptionsförebyggande arbete i samband med inköp av en robotgräsklippare och airbag-cykelhjälm. En robotgräsklippare som köpts in ska enligt tidigare utredningen ha saknats på anstalten.

Har gjorts en inventering

Enligt Fia Lundbäck, som är regionchef på Kriminalvårdens region mitt, har man nyligen gjort en inventering och konstaterat att inget saknas.

– Vi har nyligen gjort en inventering på enheten där det konstaterades att det inte saknas material. Det fanns uppgifter att saker saknades, men det har konstaterats att det inte saknas något. I dagsläget är det inte en polisanmälan gjord, säger hon till SVT Nyheter Örebro.

Hon säger också att det pågår åtgärder efter det inträffade.

– Det är viktigt för mig att understryka att det här är jätteallvarligt. Jag är tacksam för att det uppkommit så vi får syn på missförhållanden. Det jobbar otroligt många duktiga medarbetare på anstalten som behöver stöd och lugn och ro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klippet gjordes i juni. Här kan du höra hur det lät när Kriminalvårdens regionchef, Fia Lundbäck, då kommenterade utredningen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer