Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fulla klassrum och diskussioner i grupp – gymnasierna planerar för återgång till normal undervisning i höst. Foto: Berit Roald / TT

Önskebeskedet – nu planerar gymnasierna för normal undervisning nästa läsår

Uppdaterad
Publicerad

Distansundervisningen har varit ett nödvändigt ont för både gymnasieelever och lärare under snart två år. Men i flera kommuner i länet planerar man nu för full tillbakagång till det normala.

Skolverket har konstatera att distansundervisning inte håller samma kvalitet som undervisning på plats och antalet gymnasieelever som sökt Örebro kommuns sommarskola för att ta igen den undervisning man inte kunnat tillgodogöra sig själv är i år dubbelt så många som tidigare.

Därför är gymnasiechef Mokhtar Bennis extra glad över att kunna planera för normal undervisning igen.

– Alla indikationer vi har fått visar på att vi kan genomföra full undervisning på plats igen, säger han. Vi ska inte behöva ha någon plan B är beskeden vi har fått.

Lindesbergs kommun:
– Vi planerar att starta med full styrka med elever på plats, det är det vi utgår från. Det finns ett enormt behov av att eleverna ska få undervisning på plats. Sen kanske vi gör anpassningar. Men vi räknar med undervisning från och med terminsstart om det inte händer något över sommaren, säger Staffan Hörnberg, gymnasiechef.
 

Hallsbergs kommun:
– Vi har två tänkta scenarion och arbetar för att kunna ta emot alla elever, vilket kräver en del planering för att minska och undvika trängsel under hösten. Men skulle det visa sig att situationen så kräver har vi möjlighet att delvis bedriva undervisning på distans, säger Marie Kilk, förbundsdirektör.
 

Hällefors kommun:
– Vi planerar att öppna upp skolstarten med närundervisning men kommer bibehålla de åtgärder vi har idag för att det inte ska bli eventuell smittspridning. Det handlar om handsprit, extra städ och att undvika att blanda grupper, att man glesar isär helt enkelt. Vi räknar med närundervisning på ett smittsäkert sätt, det är vår plan om det inte händer något oförutsätt, säger skolchefen Tina Lanefjord.
 

Degerfors/Karlskoga:
Vår ambition är att eleverna ska vara heltid i skolan i höst men vi vet idag inte om det kommer vara möjligt. En stor del av våra medarbetare kommer att vara vaccinerade men inte våra elever som är under 18 år. Det aktuella smittoläget i höst kommer också spela stor roll för vad som kommer vara möjligt. Vi kommer i och med det behöva göra en riskbedömning inför terminsstarten i höst och efter det återkomma med mer information, skriver verksamhetschefen Mikael Blom i ett mail.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet