Vid SCB-huset har en satellit rasat ner från himlen och landat på en bil. Som i sin tur kraschat på trappan. Det är ett av årets publika konstverk som visas upp under Open art. Foto: Monika Bruhn /SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Konstig bilkrasch mitt i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Örebro har mött några av konstnärerna och fått en glimt av konstverken inför årets utställning som öppnar snart.

En konstbiennal under bar himmel i en stadskärna innebär att det är svårt att dölja vad som är på gång. Men det är ju lite av vitsen med arrangemanget – att skapa ett intresse.

TV: Se hela inslaget

Alf Wickström, nyfiken på konst.

– Jag tycker det är jättespännande. Just nu håller jag på att åka runt och titta vad det skall bli för någonting. Jag har lite svårt att förstå vissa saker än. Men det kommer att visa sig, säger örebroaren Alf Wickström.

Nyhet i norr

Årets Open art öppnar på söndag med en majoritet av de cirka 60 konstnärerna närvarande. Det innebär tillresta kreatörer från olika hörn av världen med betoning på Latinamerika, Europa och Asien.

Men årets biennal innehåller också bidrag från sex lokala konstnärer. Utställningen erövrar allt fler områden i staden.

En nyhet är Art station som inrymts i en möbelhandlares gamla lokaler nära centralstationen. Med utställningslokaler i två plan och med stora ytor.

Lars Jonnson, curator Open art.

– Vi har snubblat in på olika möjligheter. Vi har flyttat upp på norr, vilket är nytt. Det är mycket svårare att visa konst där. Men vi har hittat ganska fantastiska nya lösningar, säger utställningens curator Lars Jonnson.

Konstig krasch fick ta nya steg

Snubblandet pågår in i det sista. Den bil som olyckligt träffats av en Sputnik-liknande satellit och hamnat vid SCB-huset skulle egentligen kraschat i huvudtrappan enligt de ursprungliga planerna.

Men den trappan visade sig stå under renovering när konsten närmade sig på torsdagen medelst kranbil. Lösningen blev en annan närbelägen kontext för verket. Lite vid sidan av men med samma mångtydiga innebörd. Ett konstverk att antingen ta in, eller fnysande passera i sommar.

”Jag är ju ingen konstmänniska direkt. Men här känns det som man inte behöver vara det”, säger örebroaren Johan Torgå.

– Jag är ju ingen konstmänniska direkt. Men här känns det som man inte behöver vara det. Sånt man inte begriper kan man ju strunta i. Eller inte begriper – det är ju inget att begripa. Det är ju mer som en happening tycker jag, säger örebroaren Johan Torgå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Open art i Örebro

Mer i ämnet