Örebro kommun dragit igång arbetet med att börja leta efter en ersättningslokal. Foto: SVT

Efter moskébranden – kommunen försöker hitta ersättningslokal

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun har redan startat arbetet med att börja leta efter en ersättningslokal efter branden i moskén i Vivalla.

Enligt räddningstjänsten har nästan halva byggnaden förstörts i branden. Nu har Örebro kommun dragit igång arbetet med att börja leta efter en ersättningslokal.

Hjälp med tillfälliga lokaler

Kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson (S), är på inställd på att se till så att kommunen kan hjälpa till med allt de kan efter moskébranden i Vivalla.

– Från kommunens sida vill vi säkerställa att allt stöd och hjälp finns för de människor som på något sätt är drabbade av branden. Även för själva moskén kommer vi se efter om vi kan hjälpa till med tillfälliga lokaler, säger Kenneth Nilsson.

Kenneth Nilsson framhåller att moskén har en stor betydelse för många människor.

Viktig mötesplats

– Det är en viktig mötesplats för många, därför berör en sådan här incident många människor på djupet, säger han till SVT Örebro.

I ett Facebook-inlägg skriver Kenneth Nilsson:

”Inatt har en viktigt byggnad brunnit ner i Örebro. Moskén i Vivalla är en av de grundläggande förutsättningarna för väl fungerande integration. Varför? Jo, därför att där människor samlas och samverkar, där gror också förutsättningarna för samtal, demokrati och gemenskap.

Det är inte mycket en politiker kan göra en dag som denna. Men jag åker dit för att visa min goda vilja att bidra till hoppet om att hitta en väg framåt för verksamheten.

Att spekulera i vad som hänt är ännu meningslöst. Jag utgår från att detta blir en prioriterad verksamhet för polisen, om det finns ett brottsligt uppsåt bakom.”

Kontakt med berörda parter

Under dagen kommer kommunen arbeta för att hjälpa till på bästa möjliga sätt.

– Det är viktigt att förstå att vi löser inte alla problem nu på morgonen. Utan vi kommer ha en kontinuerlig kontakt med berörda parter för att stötta och hjälpa till så gott vi kan framöver, säger Kenneth Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moskébranden i Vivalla

Mer i ämnet