Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Monika Boström, biträdande socialchef i Örebro kommun berätta om läget och hur de löser akuta situationer. Foto: Yvonne Åsell/SVD/TT /Malin Gotlin/SVT

Örebro kommun drabbas av platsbristen på SIS ungdomshem

Uppdaterad
Publicerad

Det är just nu svårt för kommuner att hitta plats till ungdomar som snabbt behöver en plats på något av landets ungdomshem. Orsaken är att Statens institutionsstyrelse, Sis, har dragit ned på antalet platser. För Örebro kommuns del innebär det att man tvingas till tillfälliga lösningar.

Starta klippet för att höra Monika Boström, biträdande socialchef i Örebro kommun berätta om läget och hur de löser akuta situationer.

– Det är vårt ansvar att barnen får det skydd och den behandling de behöver just nu. Vi gör allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt, säger Monika Boström, biträdande socialchef i Örebro kommun.

Stängd avdelning på Bergsmansgården

De allra flesta ungdomar som placeras på ungdomshem gör det med stöd av LVU, Lagen om vård av unga. Det är alltså en tvångsåtgärd och ofta är det bråttom att hitta en plats.

Det är bland annat bristen på personal som lett till att flera platser på landets särskilda ungdomshem tvingats stänga. Det har bland annat skett på Bergsmansgården i Lekebergs kommun, som är ett hem för flickor.

Där har hela öppenvårdsavdelningen med sex platser tvingats stänga. Totalt finns det 23 statliga ungdomshem spridda i landet, men man placeras inte automatiskt på ett hem nära sin kommun.

Stabsläge

Statens institutionsstyrelse, Sis, uppger att orsaken till bristen på platser är flera. En är personalbristen, en annan att flera ungdomar har extra stort vårdbehov och en tredje att en del hem måste renoveras. Läget är så allvarligt att myndigheten gick upp i stabsläge i juni.

– Att de går upp i stabsläge ser vi som något positivt, de försöker förbättra situationen. Men att det är kris är oroväckande och det drabbar de unga som har ett behov av att placeras på ett låst ställe, säger Monika Boström, biträdande socialchef.

SVT Örebro har också varit i kontakt med Lindesberg, Ljusnarsberg, Karlskoga och Lekebergs kommuner. Samtliga uppger att de inte har ungdomar på kö i dagsläget.

Sis-hem:

Varje år får cirka 30 000 barn och ungdomar vård utanför hemmet, i till exempel familjehem eller HVB-hem. Drygt 1 000 av dem kommer till SiS.

Sis-hem – statliga ungdomshem som bedriver individuellt anpassad tvångsvård.  På Sis-hem har personalen under vissa förutsättningar rätt att använda tvångsåtgärder. Alla Sis-hem drivs av staten genom Statens Institutionsstyrelse. Ungdomar som begår allvarliga brott när de är i åldern 15 till 17 år kan bli dömda av domstol till sluten ungdomsvård i stället för till fängelse. Men de är i minoritet. Framför allt tar Sis emot barn som inte har ett brottsligt förflutet men som är våldsamma, självdestruktiva och har psykosociala problem, inte sällan i kombination med drogmissbruk. Sis kan inte tacka nej till att placera ett barn som socialtjänsten valt att placera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.