Kommun kommer under våren avverka träd på flera håll runt om i Örebro på grund av att den är angripen av skadedjuren granbarkborre. Foto: Josefina Sköld/Skogsstyrelsen/TT

Örebro kommun avverkar skog angripen av granbarkborre

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun kommer under våren att avverka en del av den skog den äger, för att förhindra spridning av skadeinsekten granbarkborren.

Orsaken är att förra sommarens extrema torka gjort att redan svaga granar har angripits, och genom att avverka skog vill man förebygga att fler granar drabbas.

Oklart hur mycket skog som avverkas

Avverkning kommer att ske i Lillån, Södra Ladugårdsskogen, Glomman och Sanatorieskogen. Exakt hur stora områden som kommer att avverkas beror på hur allvarligt angripen skogen är, skriver Örebro kommun i ett pressmeddelande.

”Områdena är ungefärliga och kan förändras beroende på hur stora angrepp det är på skogen. Hur stora angreppen är kan fastställas först när vi börjar avverka”, skriver man vidare.

Avverkningen sker under våren, och virket ska enligt kommunen vara bortforslat före sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.