Foto: SVT

Region Örebro län klarar sig över helgen – inga operationer ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Just nu sitter sjukvårdsstaben för Region Örebro län i presskonferens för att meddela hur de klarar sig genom leveranskaoset. Beskedet är att de klarar att bedriva normal vård över helgen och kanske in i nästa vecka.

– Vi kan bedriva alla operationer som planerat och behöver inte ställa in. Vi kan ta emot alla patienter som behöver vård, åtminstone över helgen, säger Peter Rask, stabschef i sjukvårdsledningen.

I Örebro län har man just nu materiel så man klarar sig i tre till fyra dagar framåt, därmed bedömer man att man inte behöver ställa in några operationer.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Leveranserna fortsätter vara ojämna och ofullständiga, men tack vare att olika verksamheter inom regionen skickar materiel mellan sig så klarar man att bedriva normal verksamhet än så länge.

– Arbetet internt har fungerat bra, sjukvården fungerar som bäst vid sådana här kriser, personalen gör ett otroligt arbete och vi löser frågorna varefter de dyker upp, säger Lena Buske som sitter med i staben.

Regionen bygger just nu upp ett akutlager där de lagrar varor som inte behöver användas direkt. Detta trots att Apotekstjänst bett regionerna att inte göra så.

– Det känner jag inte till att de sagt, men det är fortfarande så små mängder som vi får in, säger Martin Stang, försörjningschef i regionen.

– Vi har skapat ett akutlager för att få ett basalt förråd. Vissa kliniker ser att de har mer och det sker en byteshandel mellan verksamheterna, säger Lena Buske, områdessamordnare i sjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet