Örebro skyddar förföljd kulturarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun skapar en fristad för den förföljda konstnären Fikret Atay från Turkiet. Han blir den första personen som erbjuds en fristad i Örebro.

Fikret Atay är kurd och kommer från den turkiska staden Batman nära den irakiska gränsen.

Han har arbetat på olika konstskolor och universitet med videobaserade verk och fotografi. Atay har levt i ett spänningsfält mellan Öst och Väst, mellan vardagens livsvillkor och militärens censurerande närvaro, förbjuden att tala sitt kurdiska modersmål, skriver Örebro kommun i ett pressmeddelande.

– De flesta andra kommuner ger författare och journalister en fristad under de här formerna, men vi ville ha en konstnär med tanke på Örebros satsning på bild och kopplingen till Open art, säger Stefan Nilson, koordinator och planerare på kultur- och fritidsförvaltningen i Örebro.

Fikret Atay kom till Örebro redan i mitten av juli.

– Men det har vi velat ligga lågt med, eftersom vi först har velat vara försäkra oss om att vi gjort vad vi kan för att kunna skydda honom här, fortsätter Stefan Nilson.

Örebro ingår i ett nätverk av städer som ska hjälpa konstnärer som inte kan verka fritt i sina hemländer. Kommunen avsätter 600.000 kronor till sitt fristadsstipendie som innebär att förföljda författare, konstnärer och musiker ska kunna få en fristad i Örebro i två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.