Personerna åtalas för innehav av totalt över 16 kg cannabis. Foto: Polisens förundersökning

Örebroare döms till sex års fängelse för grovt narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern från Örebro, som ska ha haft en ledarroll inom ett nätverk, döms till sex års fängelse för grovt narkotikabrott. Flera personer med honom döms till olika hårda straff för narkotikabrott.

Totalt döms åtta personer i målet. Samtliga utom en är bosatta i Örebro län. Personerna är mellan 20 och 40 år gamla och döms till olika stränga straff för narkotikabrott och penningstvättsbrott.

En man i 40-årsåldern från Örebro pekas ut som huvudman i målet. Han greps på bar gärning i anslutning till en bil, där det fanns cannabis och narkotikaklassade tabletter. Mannen har erkänt att han skulle sälja preparaten för att komma på fötter med sin ekonomi. I övrigt har han förnekat påstådd brottslighet.

Stor mängd narkotika

Tingsrätten konstaterar i sin dom att mannen tillsammans med andra personer innehaft och förvarat en särskilt stor mängd narkotika av varierande slag, i syfte att överlåta den. Narkotikan har hittats i bland annat bilar och vi husrannsakningar. Inblandningen av mellanhänder i form av medgärningsmännen, talar för att hanteringen av narkotika utgjort ett led i en verksamhet av större omfattning, skriver tingsrätten i sin dom.

Tidigare dömd

Mannen i 40-årsåldern har tidigare dömts för bland annat grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling och det har tingsrätten vägt in när de betslutat om vilket straff mannen ska få. Enligt tingsrätten talar det mesta för att han haft en central ledarroll och att haneringen av narkotika skett i vinningssyfte, eftersom mannen själv inte har något eget missbruk.

Han döms till sex års fängelse, det hårdaste straffet av de inblandade. För de andra som döms i målet varierar påföljderna från villkorlig dom och dagsböter till fängelse i två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.