Marino Rahmberg under sommarupplagan av Örebrocupen. Foto: Anders Nord/SVT

Örebrocupens general om planstormningen: ”Det är ett samhällsproblem”

Uppdaterad
Publicerad

Marino Ramberg, ansvarig för Örebrocupen, har inte sovit många timmar i natt. Telefonen har gått varm sedan igår kväll när cupens pojkfinal slutade med att tio polispatruller fick rycka ut. Men trots att det ännu inte har passerat ett dygn har han en tydlig ambition för hur Örebrocupen ska gå vidare.

Örebrocupens general, Marino Ramberg, har spelat fotboll i landslaget, Premier League och Allsvenskan, men han har aldrig varit med om så stor uppståndelse som efter måndagskvällens scener i Idrottshuset.

Det var när det ena laget kvitterade i matchens sista spark, vilket tog matchen till ett straffavgörande, som ett ungdomsgäng på ett hundratal personer stormade planen.

Polis tillkallades och när ungdomsgänget skulle lämna arenan kastades det smällare och sköts fyrverkerier mot polisen och ordningsvakter.

– Det var hög stämning i hallen innan det bröt ut. Men det är en balansgång mellan hetsig stämning och fantastisk stämning. Det var 1300 personer inne i Idrottshuset. Hade det här inte inträffat hade jag sagt att det är så här det ska vara, det var trummor, fest och trevligt, säger Marino Ramberg.

Stöket fortsatte på stan

Strax innan pojkfinalen hade ett ungdomsgäng skjutit raketer och smällare inne på en snabbmatsrestaurang i närheten av Idrottshuset. Efter finalen kom rapporter från polisen om att de haft många larm om fyrverkerier som skjutits mot folk och djur i olika delar av Örebro.

Men det märktes inte av i Idrottshuset när ungdomsgänget som stormade planen hade lämnat.

– Vi pratade med ledarna runt båda lagen och de skötte det ypperligt, de pratade med sina lag som var besvikna, men alla förstod att säkerhet går först. De var med på att dela segern och tackade sina delar av publiken, det hjälpte till att få en lugn avslutning, säger Marino Ramberg.

”Ett samhällsproblem”

Marino Ramberg menar att händelsen inte är ett problem med Örebrocupen, snarare är det ett samhällsproblem.

– Hade det varit ett Örebrocupen-problem hade det stannat inne på arenan, men som jag uppfattat det fortsatte problemen på stan. Det är ett stort samhällsproblem, men vi har också ett stort samhällsansvar, säger han och utvecklar:

– Många har kommit fram och sagt till mig hur viktig Örebrocupen är eftersom det inte finns så mycket annat som händer på jullovet. Vi har ett tusental ungdomar som kommer ner och snackar, äter korv och har något att göra. Det enkla för Örebrocupen vore att strunta i det nästa år. Men vi gör det här för ungdomarna. På inomhuscupen på vintern tjänar vi inga pengar så det är ett samhällsansvar. Tar vi bort cupen så ska tusentals ungdomar hitta på andra saker.

Knyter näven

Inför kommande år ser Marino Ramberg att Örebrocupen kan göra saker bättre, men något konkret har han inte hunnit komma fram till.

– Vi har ett jättejobb att ta tag i tillsammans. Vi har redan hjälp av ledare från Tegelbruket, men kanske kan man även ta kontakt med Öbo som har värdar som arbetar med ungdomar i olika områden.

Även om Marino Ramberg knappt hunnit sova och hans telefon kommer fortsätta gå varm under nyårsafton så ser han fram mot nästa år.

– Jag knyter näven och ser fram mot hur vi gör det bättre nästa år och har en cup där ungdomar vill och ska samlas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer