Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Magnus Johansson, professor i biomedicin, berätta mer om forskningen på nya vaccinationsmetoder i klippet ovan. Foto: SVT

Örebroforskare utvecklar metoder för vaccination utan sprutor

Uppdaterad
Publicerad

Att vaccinera sig kan idag vara både krångligt, dyrt och lite obehagligt om man är rädd för sprutor. Men tre forskare i Örebro jobbar nu med att ta fram nya vaccinationsmetoder så att man kan få det via en nässprej eller som en tablett.

Magnus Johansson, professor i biomedicin, driver projektet tillsammans med Sören Andersson, professor i medicin, och Åke Strid, professor i biokemi. De har nyligen fått 14 miljoner till att utveckla sina idéer.

Sprutor mer riskfyllt

Vaccin som tas upp av slemhinnorna finns sedan tidigare, men Örebroforskarna menar att det finns en stor utvecklingspotential.

– Det är ju via slemhinnorna som många virus och bakterier tar sig in i kroppen och det är där det mesta av vårt immunsystem redan finns. Så därför är det lämpligt att ge vaccin samma väg.

– Dessutom är det mer riskfyllt och komplicerat med vaccin i sprutor, än om man kan ta det som en sprej i näsan eller en tablett, menar Magnus Johansson.

Då kan man börja testa

Inom fyra år hoppas forskartrion ha hunnit så långt att man kan börja testa de nya vaccinerna på människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örebro Universitet

Mer i ämnet