Markus Allard (ÖP), partiledare Foto: Johan Pisoni / SVT

Örebropartiet får två platser i kommunfullmäktige i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Efter en riktig valrysare står det nu klart att Örebropartiet klarar spärren till kommunfullmäktige med 0,01 procents marginal.
– Fyfan vad skönt! Det har varit en riktig bergochdalbana. Nu ska jag andas ut och låta resultatet landa i huvudet, säger partiledaren Markus Allard.

Uppstickaren Örebropartiet, med polisen Peter Springare och före detta vänsterpartisten Markus Allard i spetsen, lyckas precis ta sig in i Örebros kommunfullmäktige, det visar det fastställda valresultatet som presenterades under måndagen.

Gränsen för platser i fullmäktige är 3 procent, partiet fick 3,01 procent. Det är en marginal på drygt 10 röster.

Ska se över samarbetspartners

Partiet har tagit ställning i ett antal sakfrågor som man nu lovar att driva å sina väljares vägnar. Bland annat vill man begränsa flyktingmottagandet, sätta stopp för den nya kulturkvarteret och sänka politkernas arvoden.

– Nu ska vi se över hur mandatfördelningen ser ut för övriga politiska partier. Sedan får vi se vilka vi kan samarbeta med för att få igenom så mycket av vår politik som möjligt, säger Markus Allard.

Anklagas för populism

Av företrädare för etablerade partier kallas Örebropartiet ofta för populistiskt. Kristdemokraternas Lennart Bondeson och Socialdemokraternas Kenneth Nilsson skräder inte orden och beskriver partiets politiska förslag som ogenomtänkta och utan ekonomisk förankring.

– Det här är ett parti som tycker att det är viktigare med ett högt tonläge än att driva relevant politik. De har gjort det till sin sak att driva opinion, inte bara i politiska frågor, utan också mot enskilda partier och politiska företrädare, säger Kenneth Nilsson (S).

– Det är klart att det kommer märkas att de tar plats i kommunfullmäktige, säger han.

Springare och Allard tar plats

Ordningen på partiets valsedel rubbades inte av personkryssen. Därav blir det Peter Springare och Markus Allard som kommer ta plats i Örebros kommunfullmäktige för Örebropartiets räkning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet