– Vi förklarar att våldet måste upphöra. I klippet hör du Johanna Johansson, kommunpolis i Örebro. Foto: Johan Nilsson/TT/Sophie Olsson Rahlén SVT

Nu kartlägger Örebropolisen de mest våldsdrivande grupperna

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har börjat kartlägga kriminella grupper i Örebro som ett första steg i arbetet med GVI-metoden.

– Vi har bra koll på kriminella individer. Nu tittar vi på grupper på ett sätt vi inte gjort tidigare, säger Johanna Johansson, kommunpolis.

I september gick polisen ut med att de ska börja jobba utifrån GVI-metoden, det som i Malmö kallas ”Sluta skjut”. I Örebro väljer man att kalla arbetet ”nolltolerans mot grovt och dödligt våld”.

Förutom polisen är Kriminalvården, länsstyrelsen och Örebro kommun med i arbetet.

– Nu kommer vi gemensamt prioritera de här grupperna och rikta åtgärder mot samma personer, samtidigt som vi erbjuder hjälp och stöd att lämna det kriminella bakom sig. Det viktigaste är att vi inte ser det som ett projekt utan som en strategi, som vi jobbar med tillsammans, säger Johanna Johansson.

GVI står för group violence intervention och kommer från USA. I Sverige används metoden i Malmö och i våras fick Brottsförebyggande rådet, Brå, sex miljoner kronor för att sprida metoden till andra städer.

I klippet berättar Johanna Johansson om hur polisen ska arbeta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.