Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Man vill ha ett vanligt liv” – i klippet berättar Sofia Byström, Örebro kommun om avhopparverksamheten. Foto: Nick Strömgren/SVT

Fler kriminella vill hoppa av i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har få klarat det hela vägen men det finns ingen ekonomisk gräns för hur många kriminella som kan få stöd av Örebro kommun att hoppa av ett kriminellt gäng.

– Det är behoven som styr. Vinsterna för samhället, den enskilde och anhöriga är så stora, säger Sofia Byström, gruppledare på socialkontoret.

De som har en kriminell livsstil och ingår i ett gäng kan ansöka om hjälp hos kommunen. 2019 ansökte tre personer om avhopparstöd. Hittills i år handlar det om tio personer. Alla som söker beviljas inte stöd.

– Du måste godta en kontakt med polisen eftersom det är dom som avgör vilka som räknas som avhoppare och även medverka i en utredning som socialtjänsten gör, berättar Sofia Byström.

Nödvändigt med flytt

Vanligtvis innebär avhopparprogrammet att personen i fråga behöver flytta till annan ort.

– Ofta vilar en hotbild över personen, man behöver plockas ur sitt sammanhang och bryta alla kontakter.

Det krävs ett omfattande stöd för att bryta den kriminella livsstilen – stödinsatser som Örebro kommun köper av privata aktörer där personen placeras för mellan 2500 kronor och 3500 kronor per dygn.

I klippet hör du om hur många som fått hjälp och vilka problem som finns vid sidan av den kriminella livsstilen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriminella avhoppare

Mer i ämnet