Örebros turistchef: ”Hårdaste smällen någonsin mot hotellnäringen”

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset slår nu hårt mot allt fler branscher, inte minst mot den lokala hotellnäringen.

– De jag pratat med säger att det här är den hårdaste smällen någonsin mot branschen, säger Björn Fransson, turistchef i Örebro.

Det ser mörkt ut, väldigt mörkt. Så sammanfattar Björn Fransson läget för hotellnäringen i Örebro.

– Avbokningarna har kommit snabbt nu, sedan beskedet i veckan om begränsningen på högst 500 personer vid sammankomster, som till exempel stora evenemang.

Coronaviruset i Örebro län

Minus 12 procent hittills i mars, vad gäller bokningarna, konstaterar Björn Fransson, och det är något som just nu bara ser ut att vara början på en trend, som om den håller i sig kan få väldigt stora konsekveneser för den lokala hotellnäringen.

”Klart att det får effekter”

– 20-21 mars skulle till exempel Moderataerna ha haft ett Sverigemöte i Örebro med 1400 anmälda deltagare, ett evenemang som nu ställts in. Det är klart att det får effekter, säger Björn Fransson.

– Många gör nu också avbokningar för sånt som skulle ha ägt rum relativt långt fram i tiden. Och det är förstås inte så konstigt för större evenemang, för där har man ju också ställtider att förhålla sig till.

Ett ljus i mörkret, åtminstone just nu, är att privatpersoner inte avbokat i samma utsträckning, enligt Björn Fransson.

– Myndigheter och företag har ju sina restriktioner att förhålla sig till, och då får det ju snabbt de här effekterna för oss, medan privatpersoner, i alla fall hittills, inte verkar känna samma oro.

– Men det är klart, vi är en mötestung stad, så om det här fortsätter så kommer näringen att drabbas hårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet