Så såg det ut när representanter från Postnord, TPL Orkla och Kumla träffades för att presentera det nya logistikcentret. Foto: Emma Ahl/SVT

Orkla stoppar planer på logistikcenter

Uppdaterad
Publicerad

Det presenterades som ”den största satsningen i Kumla under 2000-talet”. Men när det blev dags att skriva på avtalet för det stora logistikcenter som Orkla och PostNord skulle bygga backade Orkla.

– Vår ekonomiska risk skulle bli för hög, säger Johan Linné. anläggningsansvarig på Orkla,

I början av 2019 meddelade PostNord och Orkla att det planerade samarbetet kring ett logistikcenter i Kumla sköts på framtiden i två år. Uppstarten skulle enligt det nya beskedet ske 2022.

Men under torsdagen kom nytt besked: Orkla drar sig ur samarbetet helt – därmed blir det inget logistikcenter.

Ekonomisk risk för stor

Planen var att PostNord skulle bygga anläggningen och att Orkla skulle bli den största kunden. Men när det blev dags att skriva på det slutliga avtalet backade Orkla.

– Det blev en för stor risk för oss eftersom vi såg att vi inte skulle belägga hela lagret själva, säger Johan Linné. Någon annan kund fanns ännu inte och den ekonomiska risken blev för stor.

Orkla och PostNord samarbetar redan i dag och det är bara samarbetet kring logistikcentret i Kumla som avbryts.

”Har lösningar men de är inte optimala”

Samtidigt är det bråttom för Orkla att hitta lagerlokaler. 2022 stängs fabriken i Kungälv och därmed försvinner lagerutrymmen som man idag inte har en lösning för.

– Vi kommer att starta ett projekt för att hitta nya lagerlösningar, säger Johan Linné. Just nu har vi en lösning men den fungerar inte optimalt.

Dagens beslut påverkar inte verksamheten på fabriken i Kumla. Inga av Orklas medarbetare förlorar heller sina jobb i samband med detta.

Kommunalrådet har inte gett upp hoppet

Kommunalrådet Katarina Hansson (S) tycker att beskedet är tråkigt, men hon har inte gett upp hoppet om att Orkla kommer till Kumla.

– Det är tråkigt för regionen och kommunen. Logistikcentret hade gett många arbetstillfällen. Men vad jag förstår behöver Orkla fortfarande lager så man kan ju hoppas att de vill etablera sig i Kumla framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.