De senaste åren har boende runt sjön Lången, strax norr om Örebro, märkt hur sjön blivit allt sämre. Den har blivit mindre till ytan, på grund av bland annat vass, och allt grundare. Mätningar under många år visar också att sjön har dålig vattenkvalité.
Dessutom är sjön ganska kraftigt övergödd och förra sommaren blommade alger man tidigare inte sett.
Ingen vill ta ansvar för sjön
För snart två år sedan bildades föreningen Lången. Ganska snart stod det klart att dess viktigaste uppgift skulle bli att arbeta för att sjön ska må bättre. Men trots att man sökt kontakt med både Örebro kommun och länsstyrelsen, upplever de ansvariga i föreningen att ingen riktigt vill ta i frågan vem som har ansvar för sjön.
– Jag skulle vilja att någon som kan vattenvård sätter sig ner och tittar på vad som skulle behöva göras, säger Marcus Israelsson, ordförande i föreningen Lången.
– Vi vill inte göra något som gör saken sämre.
Oklart vad som behövs göras först
Både kommunen och länsstyrelsen har ur olika perspektiv ansvar för Lången. Det handlar bland annat om kontroll av de enskilda avloppen hos de som bor runt sjön och jordbrukens påverkan, men även utbyggnadsplaner i området.
Det finns i dag olika tekniska lösningar som skulle kunna förbättra vattenkvalitén i en sjö som Lången. Det kan handla om att bygga dammar som stoppar upp fosfor, eller att ta bort översta lagret av sjöbotten för att på så sätt få bort övergödningen.
– Det är ganska meningslöst att göra olika åtgärder om man inte samtidigt ser till att den belastning som kommer utifrån, i det här fallet från enskilda avlopp och jordbruket, först har minskat så den är nere på den nivå som är hållbar för sjön, säger Ernst Witter, samordnare för arbete med vattenförvaltning vid länsstyrelsen.