Carina Johansson med dottern Sofie väntar på beslut från förvaltningsrätten. Ska Carina få bidrag till ett ”permobilgarage” eller inte? Foto: Monika Bruhn/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Carina: ”Jag blir sittandes här hemma”

Uppdaterad
Publicerad
För tre månader sen beviljades Carina Johansson att få låna en permobil. Men än har hon inte fått den och det på grund av att Örebro kommun och Region Örebro inte kommer överens om vilken typ av förvaring permobilen måste ha.

Carina Johansson som har ständiga smärtor och svårt att gå på grund av sjukdom blev beviljad lån av en minicrosser, som är en typ av permobil, från hjälpmedelscentralen vid Region Örebro. Hon blev överlycklig.

TV: Se hela inslaget här

Permobil ger livskvalitet

– En permobil skulle göra mig självständig som människa med livskvalitet och kunna ta mig dig jag vill, när jag behöver, berättar hon.

Hon såg fram mot att inte ständigt vara i behov av hjälp från sin dotter Sofie.

LÄS MER: ”Regionen ställer för höga krav”

Men för att få låna en permobil ställer Region Örebro krav om förvaring av den. Det ska vara ett låsbart förråd med minst 10 graders värme i.

För att ordna en sådan förvaring ansökte Carina om bidrag från kommunen. Men där fick hon nej, något som tidningen Hem&Hyra var först med att berätta.

– Tidigare fick man bidrag, om man blivit godkänd att få låna en permobil, men kommunen tycker det blivit för kostsamt att ge dessa bidrag, berättar Carina Johansson.

Region Örebro kräver förvaring med värme för att låna ut permobiler. Här är en typ för de som inte har egna garage eller förråd. Men kommunen vill inte ge bidrag. Foto: Kjell-Åke Larsson/SVT

Överklagat till förvaltningsrätten

Hon har överklagat kommuns beslut till förvaltningsrätten.

– Jag har även skickat in en skrivelse till diskrimineringsombudsmannen, fortsätter hon.

Typ av boende avgör

Carina menar att de som bor i villa eller radhus ofta har tillgång till ett garage eller förråd i närheten av huset och för dem är det inga problem att få sitt hjälpmedel. Men de som bor i hyreshus, som Carina gör, har inte den möjligheten.

– Om det över huvudtaget skulle det finnas ett varmförråd så ligger det oftast för långt bort för oss som har svårt att gå.

Vad innebär det för dig om du nu inte får låna en permobil?

– Att jag blir sittandes här hemma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer