10 tjänstemän varslas på Ovako i Hällefors Foto: Jesper Mattsson / SVT

Ovako varslar om uppsägningar – 10 tjänstemän i Hällefors berörs

Uppdaterad
Publicerad

50 tjänstemän på Ovako i Sverige varslas, varav 10 i Hällefors.
– Vi ser ett antal tuffa år framför oss, därför är det viktigt att vi agerar nu, säger affärsområdeschef Göran Jansson.

På Ovako i Hällefors arbetar idag 470 anställda.

– Visst är det tråkigt att behöva dra ner. Men vi har redan gjort neddragningar på kollektivsidan, dragit ner på antalet skift och temporärt anställda, så det är nog ingen överraskning att även tjänstemannasidan blir berörd, säger Göran Jansson.

I Hällefors är kullagersidan väldigt viktig, konstaterar Göran Jansson. Kunderna finns bland annat inom bil- och tung fordonsindustri.

– Generellt sett är vi väldigt tunga inom Norden. Stålmarknaden är väldigt konjunkturberoende, och när vi ser på hur vår omvärld ser ut så behöver vi agera för att bevara vår konkurrenskraft, fortsätter han.

Inga fler varsel planerade

I nuläget är enbart tjänstemän berörda av neddragningarna.

– Ja, på kollektivsidan finns inga planerade varsel just nu. Men att sia om utvecklingen är omöjligt, skulle marknaden fortsätta ytterligare ned så får vi se vad vi tycker att vi behöver göra då.

SVT Nyheter Örebro har försökt nå Unionens klubbordförande för en kommentar. Peter Ström, ordförande för IF Metall-klubben i Hällefors, vill inte uttala sig:

– Vi hänvisar till koncernledningen som får kommentera det här i dagsläget, säger han.

På Unionen i Bergslagen, som organiserar bland annat tjänstemän inom industrin, tycker man sig nu se en tydlig avmattning i industrin, men utifrån ett starkt läge, betonar regionchefen Annika Johansson:

– Tillväxten avtar visserligen, men vi tycker inte att man kan säga att vi befinner oss i en lågkonjunktur än. I mitten av november gör vi en ny konjunkturprognos, då får vi fler signaler från våra förtroendevalda och kan också säga mer om utvecklingen framöver, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varsel i Örebro län 2019

Mer i ämnet