Saneringspersonal har arbetat i vattentornet Svampen sedan i helgen. Men det är ovanligt att otjänligt vatten upptäcks innan sjukdomar har hunnit spridas. Foto: Jesper Mattsson

Ovanligt att farligt vatten upptäcks tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Vattenföroreningarna i Örebro upptäcktes innan de hann spridas. Det är ovanligt – ofta blir tusentals sjuka när dricksvattnet förorenas.

När avloppsvatten läckte ut i vattentornet Svampen i Örebro i helgen kunde det ha fått betydligt allvarligare konsekvenser.

— Det som är fantastiskt är att man upptäcker föroreningen innan någon har blivit sjuk, säger smittskyddsläkaren Hans Fredlund vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Avloppsläckan Örebro

I vanliga fall upptäcks smitta som spridits i dricksvattnet genom att tusentals personer plötsligt blir sjuka. Så var det till exempel i Milwaukee i USA 1993. Där saknades plötsligt en stor del av personalen på sjukhus och universitet.

De led alla av mag- och tarmbesvär, något som gjorde att man upptäckte att det vattenverk som försåg 880 000 invånare med kranvatten spred Cryptosporidium, som orsakar kraftig diarré. Totalt 400 000 personer drabbades.

27 000 sjuka i Östersund

Vintern 2010-2011 spreds otjänligt vatten till Östersundsborna. 27 000 personer blev sjuka. Kostnaderna för samhället beräknas till 220 miljoner under de månader som det tog att få drickbart vatten igen.

Det var den situationen som sjukvården fruktade när larmet kom i helgen om att dricksvattnet i Örebro var förorenat.

— Då tänkte man sig att det är många tusen som blir sjuka, precis som det var i Östersund, säger Hans Fredlund.

Nu verkar det istället som om dricksvattnet i Örebro inte spridit någon allvarligare sjukdom.

— När vi badar i en sommarsjö och får en kallsup är det en större risk att bli sjuk än det verkar vara nu, säger smittskyddsläkaren Hans Fredlund.

Fakta

Fakta: Allvarliga fall av smitta i dricksvatten

Milwaukee, USA 1993

Runt 400 000 av stadens invånare blir sjuka när ett vattenverk som försörjer halva staden sprider smitta.

Kostnader för vård och arbetsbortfall: 96,2 miljoner dollar.

Galway, Irland 2007

Efter en period av häftigt regn blir dricksvattnet förorenat. Det är mycket osäkert hur många som blev sjuka, undersökningar pekar på mellan 5000 och 17000 personer.

Dricksvattnet måste kokas i fem månader.

Bergen, Norge 2004

5000-6000 personer smittas när ett vattenverk levererar otjänligt vatten. Problemen pågår i flera månader.

47 miljoner norska kronor beräknas krisen ha kostat.

Källa: Cryptosporidium i Östersund vintern 2010/2011, rapport från FOI och Livsmedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avloppsläckan Örebro

Mer i ämnet