I röda hus med vita knutar börjar mötet med Sverige för asylsökande i Björnhammaren. Men allt är inte idylliskt. Foto: SVT

Övergivet av svenskar – här börjar deras nya liv

Uppdaterad
Publicerad

Björnhammaren ligger sex kilometer från Hjortkvarn i Hallsberg kommun. Det var tidigare en bruksort men är numera känt som en av Sveriges mest övergivna platser. Nästan alla svenskar har flyttat. Det finns ingen affär, inget internet, ingen busslinje. Det är bara skog runt omkring.

Här har Migrationsverket placerat en flyktingförläggning. Men det är inget vanligt anläggningsboende, utan nyanlända familjer står som hyresgäster i lägenheterna och har egna hushåll.

I byn bor idag drygt 100 asylsökande främst från Afghanistan och Syrien och ungefär 60 av dem är barn. 

Långt ifrån idylliskt

Den övergivna byn är på väg att få liv på nytt, men det livet är långt ifrån en idyll. Asylsökande är i stort behov av i princip allt. Myndigheterna har gett dem tak över huvudet, varsin madrass och täcke. Resten förväntas de ordna själva. Och det är svårt med bidraget på 4.000 kronor i månaden. 

– De här människorna kommer med två plastpåsar, med ett par ombyten kläder och toalettsaker. De har inga gardiner, inga möbler, inga mattor. Från Migrationsverket får de en tallrik, ett glas, en kniv och en gaffel per person. Inga skålar och inga grytor. De behöver allting, säger Jenny Kraftling, projektledare för Kulturföreningen Björnhammaren. 

Jenny Kraftling, projektledare för Kulturföreningen Björnhammaren. Foto: Julia Eriksson /SVT

Kulturförening

När hon fick veta hur de nyanlända i Björnhammaren har det, bestämde hon sig för att ändra på saken. Hon och andra volontärer har börjat samla in gåvor som folk från närområdet skänker och delar ut det bland familjerna. Köksredskap, leksaker, cyklar, skor och kläder är saker som ständigt behövs.

En ”tjock-TV” som ratats av någon och andra saker får åter liv när ortsbefolkningen skänker prylar till de asylsökande i Björnhammaren. Foto: SVT

Med stöd från studieförbundet Vuxenskolan Örebro bildade Jenny också en kulturförening i byn för att erbjuda någon slags fritidsaktiviteter för barn och vuxna, medan de väntar på besked från Migrationsverket.

Flera av husen i Björnhammaren minner om tider som flytt. Foto: SVT

Föreningen renoverade en lokal i området i somras och nu har de börjat med svenskaundervisning. 

Kulturföreningen har tillsammans med ett studieförbund startat svenskundervisning. Foto: Julia Eriksson /SVT

– Vi hjälper till med information om hur Sverige fungerar, att man ska skriva in barn på skolan och på dagis. Vi hjälper till med brev som de inte förstår från myndigheter, tandläkare, läkare och så vidare, säger Jenny. 

Styrdes av talibaner

I ett av husen bor Aziz Akberi med sin fru och fem döttrar. De är från Afghanistan och har bott på flera olika flyktingförläggningar i Sverige innan de hamnade i Björnhammaren. 

De två äldsta döttrarna går i skolan, vilket de aldrig fått göra hemma i Afganistan. Talibanerna styrde över byn och flickorna fick inte gå ut. Nu kan de läsa och skriva och drömmer stort. Både Roshan och Fatima vill bli läkare. 

Nära till naturen – långt till stan

I väntan på besked från Migrationsverket försöker familjen leva ett vanligt liv. Aziz har blivit expert på svampar och fiske och började odla grönsaker i trädgården.

Aziz Akberi från Afghanistan bor tillsammans med sin fru och fem döttrar i Björnhammaren i väntan på asylbesked. Foto: SVT

Han kan tänka sig att bo kvar i Björnhammaren, men resten av familjen är inte så förjust i glesbygden och vill helst bo närmare civilisationen. 

– Här är bättre än på det andra stället. Vi kan lägga oss och gå upp när vi vill. Nackdelen är att det är långt från stan. En lägenhet i Pålsboda hade varit bättre. Där är det närmare till skola och förskola, säger Aziz.

Aziz trivs i Björnhammaren med naturen runt knuten. Familjen i övrigt längtar till civilisationen. Foto: Julia Eriksson /SVT

Det är sex kilometer till närmaste busshållplats och 25 kilometer till närmaste mataffär, som ligger i Pålsboda. Man kan inte ens komma iväg för att handla mat. Till skolan går det skolbuss, men att lämna små barn på dagis är för många ett helt omöjligt projekt.

Kan bli en busslinje

Inte alla har bil, cykel eller barnvagn. Föreningen har många gånger kontaktat Länstrafiken för att få en busslinje till Björnhammaren, men de har ännu inte fått något svar. 

– Förhoppningen är att få länsbussen att gå ner hit. Och det kan bli på sikt, säger Björn Brunnberg, avdelningschef på studieförbundet Vuxenskolan Örebro. 

Björn Brunnberg, avdelningschef på studieförbundet Vuxenskolan Örebro. Foto: SVT

Trots alla brister är Björnhammaren mycket populärt bland asylsökande. Många familjer vill få kommunplacering just här för att få ett nytt lliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.