Översten: ”I vissa delar har vi höjt beredskapen”

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmaktens telekommunikations- och informationsystemförband, FMTIS, säkerställer försvarets förmåga att kommunicera och leda verksamheten. Förbandet, med huvudort i Örebro, påverkas av den förhöjda hotbilden i närområdet.

– I vissa delar har vi höjt beredskapen, säger förbandschef Magnus Tillby.

Han kommenterar inte inom vilka delar av deras verksamhet beredskapen höjts eller om försvaret har utsatts för cyberattacker efter Rysslands invasion av Ukraina. Men Magnus Tillbys bedömning är att försvarets beredskap är god mot digitala angrepp.

– Det kan till exempel handla om överbelastningsattacker och om att skicka in skadlig kod i våra system genom e-post, säger han.

Örebro län och kriget i Ukraina

Hur allvarligt är hotet när det gäller intrång eller attacker?

– Det här måste man vara uppmärksam på hela tiden. Försvarsmakten har skyddat sig väl och vi har inte haft några större sårbarheter just nu, säger Magnus Tillby.

Viktigt att alla tänker på nätsäkerhet

Säkerhet på nätet är något Magnus Tillby även råder allmänheten att tänka på. Det handlar bland annat om att vara uppmärksam på bifogade filer, säkerhetsuppdatera ofta och använda avancerade lösenord.

Han utvecklar statsminister Magdalena Anderssons vädjan till folket om att inte sprida bilder och information om försvaret. Det kan du höra mer om i klippet.

Försvarsmaktens telekommunikations – och informationssystemförband

Har verksamhet i ett 30-tal orter i landet, huvudort är Örebro.

Omkring 1 800 anställda.

Ansvarar för bland annat försvarets telenät, satelitkommunikationer, IP-nät, IT-infrastruktur, sensorer och radarsystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet