Sverige ska få nya cybersoldater. Foto: Kacper Pempel, TT

Snart kan värnpliktiga utbildas till cybersoldater

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år kommer en ny kategori av soldater att utbildas inom värnplikten, nämligen cybersoldater. Redan idag arbetar Försvarsmakten med den typen av uppgifter, bland annat inom telekommunikations- och informations-systemförbandet, FMTIS, som har sin stab i Örebro. Hela förbandet samlades idag på Conventum – men av en helt annan anledning.

– Idag har det varit en stor dag. Vi har fått överräckt vår förbandsfana av överbefälhavaren, på uppdrag av hans majestät konungen, säger Mikael Åkerström, chef för FMTIS.

Att det görs just i Örebro beror på att förbandet har sin huvudbas här och det betyder mycket för förbandet. Bland annat är det första gången på fyra år som en så stor del av de anställda samlas.

Hur var känslan innan idag?

– Alltid lite myror i magen. Lite spänning och nervositet, men det ska man ha. Det är en stor tradition och det var många här och tittade. Även att överbefälhavaren är här och lämnar över den är en stor ära för mig. Nu känns det jättebra, säger Mikael Åkerström.

Ett av Sveriges största förband

Förbandet består av runt 1 400 anställda och på plats idag var det runt 1 200. De arbetar för att Försvarsmaktens kommunikation och ledning ska fungera felfritt och det innebär flera olika uppgifter inom bland annat drift, övervakning och skydd.

Att finnas på cyberarenan har blivit allt viktigare i och med samhällsutvecklingen och från och med nästa år kommer värnpliktiga att utbildas till cybersoldater.

– Det är en ny kategori soldater som ska kunna jobba med våra it-system, framförallt skyddet av dem. Cyberarenan är en ny arena för oss där vi måste kunna försvara och skydda oss, säger Micael Bydén, Försvarsmaktens överbefälhavare.

– Men vi måste även kunna agera offenssivt. Vi måste kunna slåss på den nya arenan.

Börjar nästa år

Utbildningen av värnpliktiga med inriktning att bli cybersoldat börjar sommaren 2020 och kommer till att börja med handla om 30 personer. Mikael Åkerström tror att de nya soldaterna kommer att påverka Örebro.

– Självklart. En del av de här soldaterna i framtiden kommer att tillhöra FMTIS, sen om de kommer vara placerade i Örebro är en annan fråga, men det är klart att det påverkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.