Foto: Andreas Ericson/SVT

Fånge har rymt från kriminalvårdens transport – häktad för grovt brott

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 11.37 fick polisen larm om att en person rymt från kriminalvårdens transport utanför Laxå. Mannen är enligt polisen häktad för ett grovt brott. Polisen har kallat in helikopter i sökandet efter mannen.
– Han är på rymmen och kan bete sig mer eller mindre desperat, säger polisens presstalesperson.

Transporten ska enligt polisen ha varit på väg från Göteborg till Sala. När de stannade söder om en sjö mellan Finnerödja och Laxå för att ta en rast ska personen ha sprungit från transporten och ut i skogen utan att personal lyckades komma ifatt honom.

Mannen, som är i 25-årsåldern och häktad för ett grovt brott, ska enligt polisen vara handfängslad, iklädd Kriminalvårdens kläder och barfota. Vilket typ av grovt brott han misstänks för vill polisen inte säga.

– Det kommenterar jag inte, säger Christina Hallin, polisens presstalesperson.

Oklart om mannen är farlig

Polisen har ingen information om huruvida mannen är att betrakta som farlig för allmänheten, men enligt Christina Hallin kan han uppträda desperat.

– Han är häktad för ett grovt brott och eftersöks av polis, hundar och helikopter, men han ska inte ha betett sig aggressivt i samband med rymningen.

Polis på plats ska bland annat ha varit utrustade med automatvapen, slägga och kofot enligt SVT:s reporter.

En helikopter söker i området. Foto: SVT

Ingen har skadats

Enligt Kriminalvårdens transportenhet ska personen ha varit på väg från en rättspsykiatrisk klinik i Göteborg till häktet i Sala.

– Vi har larmat polisen och säkrat övriga klienter i transporten. Ingen klient eller personal är skadad. Det är för tidigt att säga exakt vad som har hänt och hur det kunde ske. En särskild utredning kommer tillsättas, säger Claes Nöjd, tillförordnad chef för nationella transportenheten.

Vid 16-tiden hade polisen ännu inte hittat mannen och sökningarna sker i ett område som täcker ca 2 gånger 2 mil, söder om E20. Om någon ser mannen uppmanas man att höra av sig till polisen på telefon 114 14 eller 112.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rymningen i Laxå

Mer i ämnet