Den morddömde mannen är fortfarande på fri fot. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Kriminalvårdare tagna ur ordinarie tjänst – åklagare utreder tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

De tre kriminalvårdare som var i tjänst när en 25-årig man rymde från en fångtransport är tagna ur ordinarie tjänst i väntan på att utredningen ska bli klar. Samtidigt har en åklagare tagit upp polisens anmälan gällande misstänkt tjänstefel.

Det har gått tre veckor sedan en 25-årig morddömd man rymde ifrån en fångtransport utanför Laxå.

Mannen är fortfarande på fri fot och polisen förutsätter att han fick hjälp vid rymningen. En anmälan om misstänkt tjänstefel upprättades och förundersökningen leds nu av åklagare.

– Jag har lämnat ett antal utredningsdirektiv. Bland annat har jag begärt in den utredning som kriminalvården gör, säger åklagare Pia Åsberg.

Kan få göra om vissa delar

Kriminalvårdens egna utredning har dragit ut på tiden och beräknas bli klar tidigast nästa vecka. Samtidigt säger Pia Åsberg att det kan bli aktuellt att göra om vissa delar.

– Vi kommer kanske ha ett lite annat fokus på vår utredning och vissa saker behöver vi säkert göra om själva.

Brottsmisstanken är tjänstefel eller grovt tjänstefel men i nuläget finns det ingen utpekad misstänkt.

– I det material som jag har fått in finns inga namn, bara en anmälan än så länge.

Kriminalvårdarna tagna ur tjänst

Nu kan SVT avslöja att de tre kriminalvårdarna är tagna ur ordinarie tjänst i väntan på att utredningen ska bli klar. Enligt Ulf Mossberg som är pressekreterare på Kriminalvården får de i nuläget inte transportera klienter utan har fått administrativa sysslor under tiden som utredningen pågår.

– Det är en extra försiktigthetsåtgärd eftersom vi inte vet hur klienten kunde sticka iväg, säger Ulf Mossberg.

Utredning tar tid

Samtidigt har Kriminalvårdens egna utredning dragit ut på tiden. Den första bedömningen var att den skulle vara klar efter två-tre veckor men det kommer att dröja åtminstone en vecka till innan den är färdig.

– Det är en prioriterad utredning eftersom det är en allvarlig händelse. Utredningar av den här typen tar tid.

Förutom förhör med inblandade parter kommer Kriminalvårdens utredning att även titta på teknisk bevisning för att få klarhet i varför bilen stannade där den gjorde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rymningen i Laxå

Mer i ämnet