Helena Sätterström och Britt Larsson på Kvinnokliniken i Karlskoga. Foto: Privat

Personalen kritisk till beslutet att lägga ned

Uppdaterad
Publicerad

Anställda som SVT pratat med är upprörda efter beskedet om att förlossningsavdelningen i Karlskoga läggs ned.

– Vi är förtvivlade. Vi har arbete och lön kvar, men vi vet inte vad vi har för verksamhet kvar, säger Britt Larsson, barnmorska.

Under onsdagsmorgonen beslutade Kvinnoklinikens verksamhetschef att stänga ner förlossningsavdelningen på Karlskoga lasarett. Anledningen är att hon anser att det finns en bristande patientsäkerhet när det kommer till vård av nyfödda bebisar.

För de anställda på förlossningsavdelningen var beskedet tungt.

BB i Karlskoga

– Vi är förtvivlade, vi har arbete och lön kvar, men vi vet inte vad vi har för verksamhet kvar, säger barnmorskan Britt Larsson.

Helena Sätterström och Britt Larsson på Kvinnokliniken i Karlskoga. Foto: Privat

Hennes kollega, det fackliga ombudet för vårdförbundet, Helena Sätterström fyller i.

– Det gör något med personalen, de håller på att gå under isen, de mår så dåligt av att inte veta vad som nu väntar, säger hon.

Ingen sägs upp

Enligt den informationen som de anställda har fått så kommer alla att få behålla sina tjänster på Kvinnokliniken. Men de anställda är oroliga för hur deras arbetssituation kommer förändras. Britt Larsson menar att det nu också kommer bli en tuff arbetssituation för de anställda.

– Mödravården kommer få en stor uppgift att informera alla som ska föda i höst om att de nu ska åka till Örebro istället. Vi frågade hur de ska kunna klara det, men vi fick inga svar.

Oroliga för lasarettets framtid

Barnsmorskan Britt Larsson är bekymrad över lasarettets framtid i samband med att förlossningsavdelningen försvinner, eftersom det nu inte behövs någon jourberedskap för narkos längre.

– Det kan innebära att det kan bli en långsam nedläggning, precis som det blev i Kristinehamn, säger hon.

Britt Larsson och Helena Sätterström ifrågasätter även verksamhetschefens bedömning om att patientsäkerheten inte kan garanteras.

– Jag hade inte arbetat på en avdelning som jag inte anser är patientsäker. Vi har ett väl fungerande CEPS-team och tränar ofta på att ta hand om sjuka barn. Vi har också kriterier om vilka som får föda hos oss. Vi känner oss trygga med sjuka barn, säger Britt Larsson.

– Det handlar om få fall, endast cirka fem barn har behövt akut sjukvård de senaste åren. Ett fall har blivit granskat av Ivo och det fattar man beslutet på, säger Helena Sätterström.

”Vägledande för andra förlossningsavdelningar i landet”

Det fackliga ombudet Helena Sätterström menar att beslutet att lägga ner förlossningsavdelningen på grund av att den saknar neonatalvård kan bli vägledande för andra sjukhuhs i landet.

– Det känns som att beslutet blir ett statement för andra förlossningsavdelningar ute i landet, kan man nu falla tillbaka på det här beslutet och stänga dem också? frågar sig Helena Sätterström.

Hade du planerat att föda barn på Karlskoga lasarett i höst? Hör gärna av dig till orebro@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB i Karlskoga

Mer i ämnet