Foto: SVT

Efter kritikstormen: ”Inga jobb till IS-krigare”

Uppdaterad
Publicerad

Hans utspel skapade en kritikstorm i hela Sverige. Örebros kommunalråd Rasmus Persson (C) berättar nu för SVT Tvärsnytt att han stänger dörren till jobb för före detta IS-krigare. Men han vill fortsatt ge dem stöd.

– Det handlar absolut inte om att vi ska ge några IS-krigare jobb i Örebro kommun. Däremot, precis som man arbetar med avhoppare från kriminella gäng, måste man kunna ge ett alternativ. Då måste man också ge stöd och hjälp. Det betyder inte att vi har en pott jobb som vi ska ge till före detta IS-krigare, säger Rasmus Persson (C).

Utspel i fredags

I fredags berättade kommunalrådet Rasmus Persson (C) om hur diskussioner förts i kommunledningen i Örebro om hur hemvändande IS-krigare ska få stöd för att anpassas till samhället. Det handlade om psykologhjälp, men också stöd till arbete.

Efter helgens kritikstorm på sociala medier, den största Rasmus Persson säger sig ha varit med om, så betonar han ett annat ord: straff.

– Först och främst straff för de kriminella handlingar man har begått, därefter stöd och hjälp. Precis som alla de generella insatser vi gör när vi till exempel har avhoppare från kriminella gäng. Det innebär att vi stödjer när vi ger sysselsättning. Vi ger inte jobb i Örebro kommun, vi stödjer i sysselsättande åtgärder, säger Persson.

”Ett jättestort problem”

På vilket sätt?

– Ja, till exempel studier eller genom att guida in i jobbsökande och ge stöd och hjälp. Precis på samma sätt som vi gör för många andra ungdomar.

Är det ett problem i dag att människor från Örebro söker sig till IS?

– Utan tvekan. Naturligtvis är det ett jättestort problem. Det är ju en hemsk företeelse att personer åker utomlands för att kriga. Det är kommunens ansvar att jobba förebyggande så att man inte åker. Och arbetar man då för att bekämpa utanförskap så tror jag att det är den bästa medicinen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet