”Petra” heter egentligen något annat. Foto: Philip Naskret/SVT

”Petra” utsattes för hämndporr – utredningen blev nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

Ett anonymt mejlkonto spred filmsekvenser där ”Petra” hade sex. Trots att hon menar att endast en person haft tillgång videoklippen förhördes aldrig mannen och åklagaren lade ner utredningen.

– Det här gör att jag känner mig otrygg i resten av mitt liv, säger hon.

”Petra”, som egentligen heter något annat, och hennes dåvarande partner hade spelat in sexvideos. Enligt henne var syftet att ha dem för eget bruk.

Efter separationen började det komma anonyma mejl till personer i hennes omgivning som innehöll länkar till sajter där videorna laddats upp.

Nakenbilder på nätet

Polisanmälde mejlen

”Petra” polisanmälde mejlen. Brottet rubricerades aldrig som kränkande fotografering eftersom hon gjort inspelningarna frivilligt och de hade inte skett i hemlighet, utan det blev en annan brottsrubricering.

Utredningen var öppen ett tag, men sedan lade ansvarig åklagare ner den.

– De tog aldrig in honom på förhör och de tog inte hans datorer.

Hör hela ”Petras” berättelse i klippet ovan.

Aldrig delgiven misstanke

Polisen i Bergslagen bekräftar för SVT Nyheter Örebro att mannen aldrig förhördes i ärendet. Eftersom han aldrig blivit delgiven misstanke beslagtog polisen heller aldrig hans dator eller telefon.

Polisen vill inte kommentera ärendet eftersom förundersökningen leddes av åklagare. Åklagaren som valde att lägga ner ärendet är nu pensionerad och han vill inte heller kommentera.

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat om svårigheterna för polisen att utreda den här typen av brott och kritiken att utredningarna inte prioriteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nakenbilder på nätet

Mer i ämnet