Har den okända personen lyckats med att förvandla pingvinen till Bernie Sanders? Foto: Brendan Smialowski/AFP, Nick Strömgren/SVT

Pingvinen i Örebro har förvandlats till senatorn Bernie Sanders

Uppdaterad
Publicerad

Bilden på den förre amerikanska presidentkandidaten och Vermontsenatorn Bernie Sanders har blivit ett globalt skämt och har nu kommit till Örebro – i form av en pingvin.

Pingvinen utanför Rådhuset i centrala Örebro hade under helgen fått nya kläder av en okänd person.

Med nya vantar, jacka och ett munskydd ska pingvinen återspegla den kända bilden på Bernie Sanders under Joe Bidens presidentinstallation som den senaste tiden blivit ett stort internet-meme.

Gömd vid elskåp

Pingvinen är ett konstverk av Linnéa Jörpeland och är något av en hemlighet på Stortorget i Örebro där den står insmygen bredvid ett elskåp.

Kommunen valde att köpa in den efter Open Art 2013. Numer tas den hand om av barn på förskolan Blåklinten i stadsdelen Varberga, men det är inte de som har klätt den – den här gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.