När kringboende såg planet krascha tog de sig snabbt ut med båtar. Piloten och passageraren lyckades ta sig ut flygplanet och klättra upp på flygkroppen. Foto: privat

Plan havererade på sjö i Ljusnarsberg

Uppdaterad
Publicerad

Ett mindre sjöflygplan fick problem vid landningen på en sjö i Ljusnarsberg och hamnade på sidan. Två personer som flög i planet togs in till land av privatpersoner, uppgav Niklas Lindén, larmmottagare på Sjö- och flygräddningscentralen.

Det var strax efter halv åtta på lördagskvällen som SOS Alarm fick larm om att personer såg hur ett mindre plan tappade höjd och kraschade i sjön Södra Hörken, söder om Grängesberg i Ljusnarsbergs kommun.

– Vittnen larmade om ett flygplan som landade fel på en sjö. Det ligger på sidan, sade Niklas Lindén till SVT Nyheter.

Han berättade att det var planerat att flygplanet skulle landa på sjön, men att någonting gick fel vid landningen. Två personer befann sig ombord på planet.

– De mår bra på alla sätt, vi har pratat med piloten.

Privatpersoner kunde åka ut på sjön och ta in personerna till land och räddningstjänst kom till platsen.

– Nu försöker man bogsera in planet så att det inte sjunker, berättade Niklas Lindén.

Enligt flygräddningsledare Lars Nilsson skulle planet landa men fick vind från sidan. När piloten drog på för att lyfta igen så räckte inte lyftkraften och en vinge tog i vattnet.

Planet är privatägt och klassat som ultralätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.