Foto: Jesper Mattsson/SVT

Platsbrist i demensvården kan bli dyr historia för Lindesberg

Uppdaterad
Publicerad

En person i Lindesbergs kommun som beviljats så kallad växelvård har fått vänta alldeles för länge på att kommunen skulle verkställa beslutet. Det menar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som kräver att kommunen betalar en särskild avgift på 111 100 kronor.

Det var i mars 2020 som beslutet om växelvård fattades för en person i Lindesberg. Personen vårdades hemma av anhörig och led av demens och depression.

För att avlasta anhörigvårdaren och försöka göra det möjligt för personen att bo kvar hemma längre beslutades att vård skulle ges inom kommunen varannan vecka.

Oskäligt dröjsmål

Men på grund av platsbrist dröjde det drygt åtta månader innan den anhörige till slut tröttnade på situationen och istället ansökte om permanent vård på särskilt boende. Dit flyttade den sjuke i slutet av december 2020.

IVO menar att dröjsmålet varit oskäligt och begär av förvaltningsrätten att en särskild avgift ska utdömas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer