Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Knivman i Grythyttan gripen av polis Visa alla (8)
Visa alla (8)

Knivman i Grythyttan gripen av polis

Uppdaterad
Publicerad
En polispatrull som skulle hämta in en man till förhör i Grythyttan attackerades med kniv. Strax därefter barrikaderade sig gärningsmannen i lägenheten. Det blev ett utdraget drama mellan polisen och knivmannen.

Händelsen inträffade i Grythyttan i Hällefors kommun under onsdagsmorgonen. Gärningsmannen som är i 30-årsåldern och känd av polisen sedan tidigare skulle hämtas in till förhör när han gick till attack med en kniv och försökte hugga polisen.

– Polismannen har inga fysiska skador, hur personen mår i övrigt vet jag inte, säger Stefan Wickberg, polisens presstalesperson. Det rubriceras just nu som försök till grovt våld mot tjänsteman.

Inget gisslandrama

Efter attacken barrikaderade sig gärningsmannen i lägenheten. I huset finns andra lägenheter som tömts på människor och platsen är just nu avspärrad.

– Vi sitter inte på ett gisslandrama i nuläget eftersom vi inte misstänker att det är fler personer i lägenheten.

Förhandlare togs in

Polisen vill inte kommentera om man misstänkte att mannen hade fler vapen i lägenheten men de kallade in förhandlare till platsen. Även hundpatruller och poliser med specialfunktioner var där.

– Målet är såklart att komma vidare och lösa situationen så snabbt som möjligt, sa Stefan Wickberg under det pågående dramat.

Varför går ni inte in i lägenheten och griper mannen?

– Det finns ett stort antal omständigheter som vi måste ta hänsyn till, men dem vill jag in gå in på just nu, sa Stefan Wickberg. 

Strax efter klockan 12 utökade polisen avspärrningarna med anledning av att de inte ville att medias kameror skulle synas.

Poliser med specialfunktioner var på platsen gick flera gånger in i trapphuset.

Kommunicerar via lappar genom fönstret

Strax efter lunch började gärningsmannen sticka ut papperslappar genom fönstret.

Polisen har inte berättat vad som stod på lapparna, men de bekräftar att de tog del av budskapet.

Lapparna var dock inte det enda sättet som polisen och mannen kommunicerade på.

– Jag vill inte gå in på hur vi kommunicerar, men vi har inte haft kommunikationsproblem, de har kommunicerat på flera sätt, säger Stefan Wickberg.

Gripen

15:41 gick polisen in lägenheten och kunde gripa gärningsmannen. Brottsrubricering är försök till grovt våld mot tjänsteman, alternativt grov misshandel.

– Vi forcerade dörren och gick, då lät han sig gripas, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

I samband med att mannen i morse gick till attack mot polisen blev han sprejad med pepparsprej, men han lyckades trots det ta sig tillbaka in i lägenheten.

– Och under dagen har vi haft telefonkontakt med honom där han sagt att han skulle hugga polisen med yxa.

Det var ingen särskild händelse som gjorde att polisen till slut valde att gå in i lägenheten, däremot upplevde polisen att man inte kom vidare i förhandlingarna och tog därför beslut om att gå in i lägenheten.

– Att det tog lång tid visade att vi har tålamod och det gjorde att ingen kom till skada. Det visade sig också att vi hade bra resurser, säger Stefan Dangardt.

Anhållen

Under onsdagskvällen meddelade polisen att mannen anhållits av åklagare vid 18-tiden. Han är misstänkt för försök till grovt våld mot tjänsteman.

Foto: Philip Naskret/SVT
Foto: Philip Naskret/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer