Polis i Örebro län får sparken: ”Utgör en pågående och framtida säkerhetsrisk”

Uppdaterad
Publicerad

En polis som varit avstängd från sitt arbete i länet får nu sparken från sitt jobb. Anledningen är att personen utgör en säkerhetsrisk för sina kollegor.

Det är främst polisens ”allvarliga brister i pålitlighet och i sin lojalitet till kollegor, arbetsgivaren och polisens brottsbekämpande uppdrag” som gör att personen nu inte får arbeta kvar, det framgår av protokollanteckningar från Polisens Personalansvarsnämnd som fattat beslutet.

Polisen har varit avstängd från sitt arbete sedan januari 2021 men efter internutredning konstaterar polismyndigheten att det inte går att låta personen arbeta kvar eftersom utredningen och säkerhetssamtal visat att personen kommer att ”utgöra såväl en pågående som en framtida säkerhetsrisk”.

Oenig nämnd

Eftersom polisen bedömts som säkerhetsrisk kan hen inte heller ges andra arbetsuppgifter inom myndigheten.

En av ledamöterna i nämnden har varit skiljaktig i beslutet och menar att ”de omständigheter som arbetsgivaren åberopat som grund för beslutet....är föremål för preskription”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.