Foto: Johannes Weckström /SVT

Polis i länet bedöms vara säkerhetsrisk

Publicerad

En polis i länet har bedömts utgöra en säkerhetsrisk i sitt yrke och har flyttats från sin tjänst i väntan på ytterligare utredning.

Vad som ligger bakom den bedömning som nu gjorts är sekretessbelagt och Mats Thor, säkerhetschef vid polisen, vill inte berätta vad det handlar om.

– Jag kommenterar inte specifika ärenden, säger han. Generellt så jobbar vi med säkerhetsfrågor och alla som är anställda inom polisen säkerhetskollas kontinuerligt och så gör man bedömningar utefter det.

Ingen ny placering

I det dokument som SVT tagit del av framgår det att man efter utredningen anser att polisen i fråga har ”uppvisat allvarliga brister i pålitlighet och i sin lojalitet till kollegor, arbetsgivaren och polisens brottsbekämpande uppdrag”.

Polisen har tagits ur sin säkerhetsplacering, men man har inte hittat någon ledig roll dit personen kan omplaceras. Ärendet har nu lämnats över till personalansvarsnämnden.

Enligt Mats Thor har de liknande ärenden ett par gånger per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.