Förr kunde polisen avlyssna telefonkiosker. Idag använder kriminella andra verktyg för att kommunicera. Lokalpolischefen, Mattias Forssten, menar att polisens lagstöd för att förhindra brott måste hänga med i utvecklingen. Foto: TT, SVT

Från telefonkiosker till Encrochat – polischefen vill ha uppdaterat lagstöd

Uppdaterad
Publicerad

En översyn av lagarna som styr polisens arbete behövs om polisen ska kunna klara upp fler skjutningar, menar lokalpolisområdeschefen i Örebro, Mattias Forssten.

Han är frustrerad och menar att polisen flera gånger har en uppfattning om vad som hänt, men att de saknar bevis för att lämna över till åtal.

I början av 2020 avstyrde polisen ett mord i Örebro. Gärningsmännen planerade att skjuta mot en lokal i Örebro med en kalashnikov. Med viktiga bevis från Encrochat-meddelanden kunde tre män senare dömas för förberedelse till mord. Men det var inte den svenska polisen som hade tagit fram bevisen.

Mattias Forssten menar att svenska polisen behöver ta sig in i krypterade appar för att avstyra framtida skjutningar, han vill därför se att polisen får tillåtelse att arbeta proaktivt med kryptering. Hör honom berätta i klippet.

Skjutningarna i Sverige

Vill även se en översyn av rättsprinciperna

Förutom möjlighet att gå in i krypterade appar välkomnar Mattias Forssten en översyn av vissa principer i det svenska rättsystemet för att bevisen ska räcka.

Han menar att det inte är ovanligt med fall där misstänkta tiger eller ändrar historierna de berättat i polisförhör när de kommer till tingsrätten och fått ta del av alla bevis i förundersökningen. Det kan räcka för att väcka tvivel hos domstolen. 

– Som polis med mångårig erfarenhet av grov organiserad brottslighet skulle jag välkomna en översyn av hur de här principerna faller ut i praktiken och om de fortfarande ligger rätt i sin utformning i dagens samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet