”Det är svårt att få vittnen att våga ställa upp”, säger Mattias Forssten, chef i lokalpolisområde Örebro. Foto: SVT

Polisen om ouppklarade skjutningar: ”Det är frustrerande”

Uppdaterad
Publicerad

Endast en av nio skjutningar i Örebro län 2020 har lett till åtal och fällande dom. Men i flera av fallen säger sig polisen ha en god bild om vad som skett.

– Det är otroligt frustrerande, säger Mattias Forssten, lokalpolisområdeschef i Örebro.

I klippet hör du kriminalteknikern, Göran Schwartz, och chefen för lokalpolisområde Örebro, Mattias Forssten, ge sina förklaringar till varför så få skjutningar klaras upp.

Polisen i Örebro län jagar fortfarande flera gärningsmän efter de nio skjutningar som skedde under 2020.

Skjutningarna i Sverige

För polisen är den stora andelen ouppklarade skjutningar en frustration eftersom de i flera av fallen anser sig ha god kännedom om vad som hänt.

– Men det är en helt annan sak att kunna leda det i bevis och skapa ett ärende som är tillräckligt robust för att lämna till en åklagare, säger Mattias Forssten, chef i lokalpolisområde Örebro.

Har stoppat grova brott

Det finns exempel där polisen i Örebro stoppat skjutningar innan de skett. Efter att polisen bland annat fått tillgång till Encrochat-meddelanden kunde tre män nyligen dömas i hovrätten för förberedelse till mord. Männen hade planerat att under våren 2020 skjuta mot en lokal i Örebro med en kalashnikov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet