Foto: Johan Nilsson/TT

Dömdes för förberedelse till mord – hovrätten friar och sänker straffen

Uppdaterad
Publicerad

I juni dömdes flera personer i tingsrätten i ett omfattande brottsmål som handlade om bland annat förberedelse till mord. Frontpersonen dömdes till 12 års fängelse, men nu frias han helt av hovrätten på åtalspunkterna gällande förberedelse till mord och stämpling till mord.

En man i 40-årsåldern pekades ut som ledande i förberedelserna till mordet på en man på Väster i Örebro sommaren 2020. I Örebro tingsrätt dömdes han till 12 års fängelse, bland annat för förberedelse till mord och stämpling till mord, men nu friar alltså Göta hovrätt honom på de punkterna och sänker mannens fängelsestraff till sju år.

Ingen dömd för mordet

En stor del av bevisen kommer från encrochattmeddelanden, men det räckte inte hela vägen i hovrätten. Flera av de andra män som fälldes får också sina domar ändrade. Vissa frias från åtalspunkter gällande stämpling eller förberedelse till mord och/eller får sina fängelsestraff sänkta.

Ingen har ännu åtalats misstänkt för mordet på mannen i 30-årsåldern som sköts till döds på Väster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta gängskjutningar i Örebro

Mer i ämnet