Dömda i gängmål överklagar till högsta domstolen. Foto: Magnus Andersson/TT

Dömda i gängmål överklagar till högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

I höstas dömdes sju personer till fleråriga fängelsestraff vid Göta hovrätt. Brotten handlade om bland annat förberedelse till mord, stämpling till mord, grovt vapenbrott och allvarlig narkotikabrottslighet.

De sex män som dömdes i hovrätten väljer nu att överklaga sina straff till högsta domstolen. För att det målet ens ska tas upp krävs först ett prövningstillstånd.

Åtalen och brotten bottnar i det mord som skedde på Väster under sommaren 2020, då en man i 30-årsåldern sköts till döds, samt omfattande drogverksamhet. Flera personer åtalades och dömdes sedan för stämpling till mord, grovt vapenbrott och allvarlig narkotikabrottslighet. Men detta har sedan justerats och flera av männens straff har blivit ändrade efter att det prövats i hovrätten.

Misstänkta gängskjutningar i Örebro

Friats på flera punkter

Bland annat pekades en 40-årig man ut som ledande i förberedelser till mordet på den 30-årige man som sköts på Väster. I Örebro tingsrätt dömdes han till 12 års fängelse, bland annat för förberedelse till mord och stämpling till mord. Det straffet sänktes sedan i hovrätten.

Sex personer har överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen.

Ingen av personerna som är dömda är dömda för mordet på den 30-årige mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta gängskjutningar i Örebro

Mer i ämnet