Foto: Jan Larsson (läsarbild)

Omfattande åtal i Örebro – sju åtalas för förberedelse och stämpling till mord

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer åtalas nu i Örebro tingsrätt med koppling till droghandel, penningtvätt och förberedelse för mord på tre personer. Totalt omfattar åtalet nio personer, där brottsrubriceringen gäller allt från stämpling till mord, till synnerligen grovt narkotikabrott och olaga hot.

I mitten av juli 2020 sköts en man i 30-årsåldern till döds på Väster i Örebro. I samband med mordet framkom det att den avlidne mannen var en ledarfigur i det kriminella gänget No surrender.

Nu åtalas sju personer för förberedelse till mord och stämpling till mord av tre olika målsäganden, där 30-åringen varit en av måltavlorna.

Misstänkta gängskjutningar i Örebro

– Det är tre personer som varit potentiella måltavlor för de här mordförberedelserna, säger Tove Kullberg, kammaråklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Inget mordåtal

I åtalet framgår att det funnits planer på att döda de tre männen vid olika tillfällen under våren, men att samtliga försök misslyckats. Ingen åtalas i dagsläget för själva mordet.

– Ingen av de åtalade har en koppling mordet. Däremot är offret en av de potentiella måltavlorna i den förberedelse till mord åtalet omfattar. Det finns ingen bevisning som visar koppling mellan förberedelserna/stämplingen och det mord som faktiskt kom att ske, säger Tove Kullberg.

En beställare

Frontpersonen i åtalet är en man i 40-årsåldern och är den person som, enligt åklagaren, beställt mordet på mannen i 30-årsåldern och ytterligare två personer.

Vad finns för koppling mellan de misstänkta och de tre målsägandena?

– De har väl egentligen ingen koppling till de misstänkta. De potentiella måltavlorna har varit kopplade till No surrender och förberedelserna menar jag har koppling till en konflikt som finns mellan beställaren av morden och No surrender, säger Tove Kullberg.

Flera brott

I dag kom även åtalet mot sex personer i Norrköpings tingsrätt, misstänkta för mord på tre andra ledargestalter inom No surrender, varav en var hemmahörande i Örebro län.

Andra åtalspunkter i åtalet mot de nio personerna är bland annat grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättbrott.

I en tidigare version av denna artikel framstod att det fanns kopplingar mellan de åtalade och mordet som skedde, kopplingar som åklagaren förtydligar inte finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta gängskjutningar i Örebro

Mer i ämnet